Reklama

Domácí camembert nebo hermelín

Sýry camembertského typu s bílou plísní na povrchu jsou oblíbené po celém světě. Jejich výroba je vcelku snadná a za pomoci dostupných ingrediencí si jej vyrobíte i doma v kuchyni. A chutnat vám pak bude pravděpodobně více než ten kupovaný.

K výrobě domácího camembertu budeme potřebovat 5 litrů čerstvého mléka, které koupíte v nejbližším kravíně nebo v automatu na mléko, kousek sýru camembert na zaočkování mléka, syřidlo a mléčné kultury pro výrobů sýrů. Syřidlo a kultury lze objednat v eshopech zaměřených na výrobu sýrů, dobrou zkušenost mám např. s eshopem www.dobrykolonial.cz nebo www.eshop.ekokoza.cz, na internetu ale určitě najdete i další prodejce. Dále budeme potřebovat hrnec, v kterém budeme mléko zahřívat, teploměr na změření teploty mléka a formičky na sýr. Ty si snadno vyrobíme z plastových kelímků.

Samotná výroba sýra je jednoduchá. Mléko v hrnci zahřejeme na 32 stupňů celsia a zaočkujeme startérem. Použít můžeme speciální kultury, v takovém případě budeme potřebovat mezofilní startovací kulturu (případně speciální kulturu pro sýr Camembert) a na vytvoření typické bílé plísně použijeme tekutou plíseň Penicillium Candidum. Veškeré kultury můžeme zakoupit v eshopech, kde se zároveň dozvíme přesné dávkování.

Já jsem k výrobě sýra přistoupil částečně experimentálně, použil jsem kupovanou mezofilní startovací kulturu a pro přidání plísně francouzký sýr s bílou plísní zakoupený v Intersparu (který obsahuje potřebné ušlechtilé plísně). Na zaočkování 5 litrů mléka jsem použil zhruba polévkovou lžíci sýra rozmixovaného v cca deci mléka. Tuto rozmixovanou směs jsem nalil do mléka, přidal mezofilní kulturu, dobře promíchal a nechal v klidu hodinu zrát (pokud možno při teplotě 32°C).

Po hodině je čas na přidání syřidla. Se syřidlem jsem neexperimentoval a použil kupované. Syřidlo si dle návodu připravíme tak, aby bylo síření u konce za 60 minut. Syřidlo pomalu vmícháme do mléka o teplotě 32°C a mléko necháme srážet.

Pokud jsme syřidlo správně namíchali, máme za hodinu mléko krásně sražené. Sýřenina by měla mít konzistenci tuhého pudinku, pokud je sýřenina řidčí, necháme mléko ještě dále srážet (klidně i další hodinu). Hotovou sýřeninu rozkrájíme dlouhým nožem na kostky velké 0,5 cm a necháme 15 minut v klidu, sýřenina klesna a na povrchu se objeví syrovátka. Po 15ti minuách sýřeninu opatrně promícháme a případné velké kusy překrojíme na 0,5 cm kostky.

domácí hermelín - krájení sýřeniny

domácí hermelín - krájení sýřeniny

domácí hermelín - krájení sýřeniny
Foto: sýřenina a její krájení

Kostky sýřeniny plníme naběračkou do formiček, ať už kupovaných nebo podomácku vyrobených, a necháme odkapávat syrovátku. Sýry ve formách je potřeba pravidelně otáčet, první otočení po 15 minutách, druhé po hodině a poté každé 4 hodiny.

domácí hermelín - formy

domácí hermelín - formyFoto: sýřenina ve formičkách

Po 24 hodinách vyndáme sýry s forem a lehce nasolíme bok i obě strany sýra. Takto připravené sýry necháme zrát. Položíme je na mřižku (já si nastříhal plastová brčka a sýry položil na ně) a dáme do uzavíratelné nádoby (např. plastový box). Krabici přiklopíme (necháme škvírou dovnitř proudit vzduch) a dáme na místo s teplotou 10-15°C. Vlhkost vzduchu by měla být 95%, snadno si pomůžeme tak, že do boxu se sýry přidáme skleničku s vodu, která nám potřebnou vlhkost zajistí. Sýry každý den obracíme a necháme je zrát v boxu zhruba 14 dní.

domácí hermelín

domácí hermelínFoto: výsledný produkt chutnal báječně

Pár tipů na závěr

- hrnec, nůž i formičky, které na výrobu sýra použijeme si před výrobou sterilizujeme ve vroucí vodě (do hrnce dáme vodu, přivedeme do varu a ponoříme nůž a formičky).
- pokud se bojíme čerstvého mléka, můžete jej před výrou sýrů pasterizovat zahřátím na 85°C. Většina výrobců sýrů v sýrařských velmocích Itálii a Francii však vyrábí sýry z mléka nepasterizovaného
- sýr je možné vyrobit i z mléka kupovaného v obchodě, v takovém případě je ale potřeba přidat do mléka chlorid vápenatý, který nahrazuje v mléce vápník, zvyšuje jeho výtěžnost a zlepšuje syřitelnost.

Pěkné video s názorným postupem výroby sýra cammembert

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Skvrny na hermelínu

Tomáš | 16.03.2018 23:31:44

Zdravím, napoprvé se hermelín povedl naprosto skvěle, při druhé várce se mi ale na bocích sýra objevily žluté a oranžové skvrny, předpokládám, že se jedná nějakou bakterii a sýr už nebude k jídlu, ale pro jistotu se ptám. Sýr dělám z nepasterizovaného mléka, takže riziko kontaminace je bohužel poměrně vysoké.

Odpovědět

 

fermentor kuvings

Šmudla | 29.07.2017 10:24:44

Doma máme právě fermentor kuvings a vřele ho doporučuju protože dost usnadňuje práci.

Odpovědět

 

fermentor

Ajka | 30.03.2017 20:13:50

Ráda bych se zeptala, zda máte někdo zkušenost s fermentorem. Je jich víc na trhu, ale konkrétně mě zaujal fermentor Kuvings.

Odpovědět

 

Koupe

Jarda | 13.12.2016 09:46:08

staci koupit Syridlo a mlecne kultury, napsal byste me jak se presne jmenuje na tom e-shopu?dekuji

Odpovědět

 

Dotaz

Petra | 22.10.2016 23:16:23

Dobrý den, chtěla bych zeptat, kolik a jak velkých sýrů přibližně vyjde z množství použitého v článku. Děkuji

Odpovědět

 

prosba

Jana | 01.02.2016 00:31:15

dobrý den.jaký přesný poměr čeho jste tam dával???sýřidla a mezofilní sýrařské kultury a kolik mléka?děkuji

Odpovědět

 

Re: prosba

JP | 01.02.2016 08:43:59

sýr jsem dělal z 5 litrů mléka. Dávkování syřidla doporučuji podle návodu u syřidla. Na zaočkování jsem použil koupený sýr rozmixovaný v troše mléka. Mrkněte do článku, je to tam popsané.

Odpovědět

 

Re: prosba

Jana | 04.04.2016 10:27:46

mám dobré zkušenosti se syřidlem Microren a na pět litrů mléka dávám 4 ml. Používám na to plastovou injekci – dá se koupit asi za pět korun v lékárně. Kultury a syřidlo kupuju zde: http://eshop.milcom-as.cz/e-shop-detail?… – firma Milcom je daleko levnější než různé internetové farmy. Mají tam spoustu dobrých věcí pro experimenty s mlékem :-)

Odpovědět

 

Super návod, děkuju

Markéta | 09.07.2014 16:22:28

Postupovala jsem přesně podle návodu a sýr byl vynikající. Nikdo mi nechtěl věřit, že jsem ho vyráběla sama :-) Akorát byl trochu slanější, příště ho musím méně osolit. Neplánujete i recepty na jiné druhy sýrů?

Odpovědět

 

Re: Super návod, děkuju

Danča | 17.12.2016 15:36:09

Super návod. Nemáte náhodou zkušenost s fermentorem? Docela o něm uvažuju. Prý je to s ním jednodušší. Našla jsem fermentor Kuvings…

Odpovědět

 

Reklama

Náš tip

Ideální čas na výsadbu ovocných stromků

Jabloně, hrušně, třešně, švestky, meruňky a nebo ořešáky z našich pěstebních školek jsou připraveny k aktuální jarní výsadbě. A právě nyní je můžete zakoupit se SLEVOU 5%.

 

Stavební materiál se slevou až 50 %

Exkluzivní SLEVOVÝ POUKAZ „Stavte výhodně“ přináší až 50 % slevu na KVALITNÍ zdivo, střešní krytiny, komíny, okna či dveře, potrubí, a dokonce i koupelny. Ale pozor, jen do 30.4.2018!

 

Plastový kompostér se zárukou 15 let!

Chytré stavebnicové řešení plastového kompostéru z masivního materiálu Traplast™. Kompostér nehnije, nepřemrzne ani nepopraská. Jednoduchá montáž i demontáž bez šroubů a vrtání. Modulární, rozebíratelný. Záruka na materiál 15 let.

 

 

Dveře CAG - akční nabídka 20 let

Na českém trhu působíme již 20 let a při této příležitosti jsme pro vás připravili zvýhodněnou nabídku. Klika v ceně, výška 210 cm bez příplatku a bezfalcové provedení se slevou 1 000 Kč na komplet.Navrhněte si dveře v našem konfigurátoru na www.dverecag.cz.

 

Reklama

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist