Reklama

Molekulární kuchyně - místo pávne injekční stříkačka

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

16.02.2013

Dali byste se svítící okurkový salát, medový kaviár, svařák ve formě nudlí, tekutý hrášek, nebo třeba Margaritu v kostce? Ne, nezbláznili jsme se, jen vyjmenováváme pokrmy spadající do tzv. molekulární kuchyně. Že nevíte, o čem je řeč? Jde o avantgardní a moderní trend vaření, v němž se slučuje neslučitelné, a bourají se veškerá gastronomická pravidla.

Jestliže jste pojem molekulární kuchyně slyšeli teď poprvé, možná se vám vybavily školní hodiny chemie či biologie. A nejste tak daleko od pravdy. V molekulární kuchyni (někdy označované také jako technoemociální kuchyně) dochází k propojení znalostí o přípravě pokrmů s chemickými a fyzikálními poznatky. Laicky řečeno, molekulární kuchaři se snaží přeskupit molekuly tak, aby došlo u jídla k co nejzajímavějšímu efektu, jako je třeba změna jeho tvaru či skupenství. Používány jsou běžně dostupné suroviny, ale ty se následně speciálním způsobem upravují a dává se jim jiná podoba. Ale nemyslete si, že výsledná chuť jídla tím nějak utrpí, právě naopak! Ta u molekulárních pokrmů ještě více vynikne.

Kávový kaviár s mléčnou pěnou a kapslí cukru
Foto: Kávový kaviár s mléčnou pěnou a kapslí cukru

Tak trochu šílená

V molekulární gastronomii dochází ke změně skupenství jednotlivých surovin. Výsledná jídla chutnají stejně, jako když je připravujete běžným způsobem, ale vypadají naprosto odlišně. Tak mohou vznikat takové „podivnosti“, jako je jedlá hlína, polévka v kuličkách, drink v kostce, hovězí vývar v podobě špaget, vegetariánský kaviár z okurek, svíčková ve spreji, džus ve formě tablet a spousta dalšího. Ničím neobvyklým pak není ani pokrm, jenž vypadá jako volské oko, ale když jej ochutnáte, zjistíte, že je toto „vejce“ vyrobeno z kokosu a pomeranče. Naprostým unikátem je pak pokrm zvaný „Nic“, který servírují v jedné věhlasné španělské restauraci. Hosté dostanou naservírovány na první pohled prázdné lžičky, ale při bližším prozkoumání zjistí, že tak úplně prázdné nejsou.

Malinový kaviár s jahodovou pěnou a karamelem
Foto: Malinový kaviár s jahodovou pěnou a karamelem

Kdo to všechno vymyslel?

Úplně poprvé se pojem molekulární gastronomie objevil v roce 1988. Zakladateli tohoto odvětví, v němž se spojuje potravinářská chemie a technologie s kulinářským uměním, byli francouzský chemik Hervé This a britský fyzik Nicholas Kurti z univerzity v Oxfordu. Podařilo se jim navázat odbornou spolupráci mezi špičkovými vědci a šéfkuchaři těch nejlepších hotelů v Paříži a v Londýně. V současnosti se tento obor těší největší popularitě ve Francii, ale své organizace má i ve Švýcarsku, Argentině a Španělsku. Molekulární kuchyně se neustále vyvíjí, ovlivňuje jí to, jak se mění naše chutě nebo trendy ve vaření. K nejznámějším kuchařům zabývajícím se molekulární kuchyní dnes patří Grant Achatz, Richard Blais, Heston Blumenthal nebo Marcel Vigneron. O molekulární kuchyni se zajímají i některé české restaurace.

Vejce se slaninou
Foto: Molekulární vejce se slaninou

Místo hrnců injekční stříkačky

Pokrmy se v molekulární kuchyni připravují metodami, které jsou typické spíše pro vědecké laboratoře. Dochází k emulgování, mražení tekutým dusíkem, přidávání různých látek rozkládajících strukturu suroviny a tak dále – jsou zkrátka užívány techniky, které by jen málokdo spojoval s vařením. Neobejdete se ani bez speciálních přípravků v podobě želatin z mořských řas a různých zahušťovadel. Místo pánví a hrnců s vroucí vodou se tak používají hlavně injekční stříkačky, turbomixery a tekutý dusík. Tím se vytváří naprosto nečekané a netradiční pokrmy v nových skupenstvích, které však chutnají jako pokrmy, které dobře známe.

Zdravá a chutná kuchyně

Možná to na vás může působit tak, že jídlo vytvořené v molekulární kuchyni nemůže být příliš zdravé, když jsou do něj přidávány tak netradiční suroviny. Je ale třeba říct, že potraviny nejsou nijak znehodnocovány chemikáliemi. U molekulární kuchyně je velmi dbáno na to, aby byly používány pouze čerstvé a kvalitní suroviny. Kuchyně je navíc velmi šetrná na zachování vitaminů v pokrmech. Právě tekutý dusík o teplotě -196°C, který je běžně používán, umožňuje šokové zchlazení a surovina si tak zachová veškeré cenné látky. Rovněž práce kuchaře je velmi pečlivá.

Ravioli v molekulární kuchyni
Foto: Ravioli v molekulární kuchyni

K výhodám molekulární kuchyně tak patří především moderní a nevšední vzhled pokrmů, báječná kombinace chutí, lehká stravitelnost a využití těch nejmodernějších technologií. Za nevýhodu je možné označit technologickou nedostupnost, doma v kuchyni si tak žádný z pokrmů s největší pravděpodobností nepřipravíte, pokud ano, tak jen ve velmi omezené míře. 

Spojení nevšedních chutí

Pro molekulární kuchyni je typické také to, že se v ní spojují zdánlivě nespojitelné chutě – tento obor je nazýván „foodpairing“. I když to tak na první pohled mnohdy nevypadá, nakonec zjistíme, že se často skvěle doplňují potraviny, které by vás v životě nenapadlo zkombinovat. Dobrým příkladem je třeba ryba s čokoládou či zmrzlina z višňového piva. Pokud se říká, že fantazii se meze nekladou, tak u molekulární kuchyně to platí dvojnásob. Molekulární kuchyně je zkrátka zábavná a také trochu šokující!

- jpa -

Článek byl zobrazen 14170 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

Další články na téma

Venkovní krby můžou vypadat i netradičně

Venkovní krby můžou vypadat i netradičně

Na žádné zahradě by neměl chybět pořádný venkovní krb, který je při párty, oslavě nebo posezení s přáteli doslova nezbytnou nutností. V zahradním krbu připravíme ty nejlepší grilované dobroty, po kterých se bude každý olizovat až za uchem. Krby jsou nejen funkčním a estetickým prvkem, ale staly se také jakýmsi společenským centrem každé zahrady.

 
Moderní architektura VII. – Od pomníku k metronomu

Moderní architektura VII. – Od pomníku k metronomu

Specifickou ikonou české metropole se stal v 50. letech 20. století Stalinův pomník na Letenské pláni. Diskutovaný, nenáviděný a kontroverzní. Dnes místo obřího kolosu shlíží z Letné dolů do centra metronom.

 
Infrapanely Wellina - moderní řešení vašeho topení

Infrapanely Wellina - moderní řešení vašeho topení

Infratopení Wellina představuje úsporné a zdravé vytápění, které nezabírá místo pod okny, ale působí jako dekorace. Výhodou je princip sálání, který je obdobný jako vytápění kachlovými kamny, kdy se primárně ohřívají stěny a od nich teprve vzduch. Výsledkem je rovnoměrné prohřátí celého prostoru, minimální vířivost prachu a zejména u starších staveb dochází k vysoušení zdiva a odstraňování plísní.

 
Vhodná podlahová krytina do ložnice

Vhodná podlahová krytina do ložnice

Ložnice je místem, kde po náročném dni odpočíváme, kde regenerujeme a čerpáme zpět ztracené síly, ba co víc, je místem, kde trávíme třetinu svého života tolik potřebným spánkem. A aby byl spánek opravdu kvalitní, je nutné vybírat skutečně pečlivě celé zařízení ložnice. A kde jinde začít, než od podlahy?

 
Samolepící dekorace oživí obývací pokoj, kuchyň i koupelnu

Samolepící dekorace oživí obývací pokoj, kuchyň i koupelnu

Už vás nebaví klasickými barvami malované stěny, tapety se vám nelíbí, a přesto byste rádi zdi v pokojích nějak originálně vyzdobili? Velmi efektní možností, jak dodat stěnám ten správný šmrnc jsou samolepící dekorace. Kromě dekorací z matné vinylové fólie jsou dnes k dostání i fólie semišové či tabulové, na něž je možné kreslit, či psát vzkazy.

 
Proč si pořizovat postel s úložným prostorem?

Proč si pořizovat postel s úložným prostorem?

O tom, že v žádném bytě není místa nikdy nazbyt, se nemusíme ani příliš rozepisovat. Praktické hospodyňky se proto snaží využít každý volný kout, do kterého by mohly umístit sezonní věci tak, aby nepřekážely, ale aby domácnost zároveň nepůsobila přeplněným dojmem.

 
Tradiční i netradiční recepty na bramborový salát

Tradiční i netradiční recepty na bramborový salát

Co by to bylo za vánoční hostinu bez bramborového salátu? Ten nesmí chybět na žádné štědrovečerní tabuli. Jeho příprava není složitá, ale žádný univerzální recept na bramborový salát neexistuje. Každý si jej dělá po svém a tak, jak mu nejvíce chutná. Někdo přidává vejce, jiný salám, někdo majonézu, další raději jogurt a tak dále. A jak jej děláte Vy?

 
Renovace a modernizace bazénu - ze starého bazénu nový

Renovace a modernizace bazénu - ze starého bazénu nový

Staré bazény působí nejen neesteticky, ale mohou být i nebezpečné, zejména pro děti, které se mohou o chátrající vnitřek zranit. Ať už se chystáte na drobnou modernizaci či na kompletní renovaci bazénu, povíme Vám, jak na to!

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Kupte dětem zdravé sezení MAYER

Kdo chce pořídit funkční rostoucí stůl a židli do dětského pokoje, může si vybrat nejen typ stolu a typ židle podle funkčnosti, ale může i sladit barvu tohoto nábytku s interiérem. Velký výběr barev!

 

Schody LMP – novinka

Schody nové generace LMP jsou řešením pro místnosti s velmi vysokými stropy (až do výšky 366 cm). Díky použitému systému odlehčení žebříku je manipulace s půdními schody maximálně pohodlná a zároveň bezpečná.

 

Nová terasa - WPC nebo dřevo?

Dřevoplastové WPC materiály na terasy, dřevěné terasy, terasy z exotických dřevin, široký výběr dekorů, WPC plotové zástěny a venkovní herní prvky, vše na jednom místě terasového centra PROFI-TERASY na Náchodské ulici nedaleko nákupního centra Černý most. Přijďte si vybrat!

 

Sekačky s elektrickým startérem

Netrapte se se startem benzinové sekačky. Pořiďte si sekačku s elektrickým startérem STIGA nebo HUSQVARNA.

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

V horkých letních měsících patří mezi oblíbené nápoje ledová káva. Tento chutný nápoj nejen osvěží, ale také povzbudí. Ať už patříte k lidem, co si bez kávy nedokážou představit den, nebo máte rádi kávové speciality, rozhodně ledovou kávu vyzkoušejte. Má spoustu podob a dá se dochutit různými ingrediencemi. Co třeba ledové caffé latte, mocha nebo frappé?

 

Další z této rubriky

Zdravá bulharská kuchyně

Zdravá bulharská kuchyně

Zelenina, sýry, jogurty, ryby... Taková je bulharská kuchyně, mnohými považovaná za nejzdravější v Evropě. V bulharském jídelníčku budete jen marně hledat svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo.

 

Sója je trumfem mezi luštěninami

Sója je trumfem mezi luštěninami

Sója, luštěnina původem z východní Asie, optimálně splňuje současná kritéria na racionální výživu. Za kouzlem jejího úspěchu stojí zejména vysoká výživová hodnota, chemické složení a bezesporu příznivé zdravotní účinky. Bez sóji si dnes už těžko dovedeme představit zdravou výživu a makrobiotickou stravu.

 

Sezóna třešní je tady a s ní i ty nejlepší recepty – omáčky, záviny i šejky

Sezóna třešní je tady a s ní i ty nejlepší recepty – omáčky, záviny i šejky

Taky se nemůžete dočkat, až se začervenají třešňové stromy na vaší zahradě? Třešňová sezóna zanedlouho vypukne, a pokud vám úrodu nesezobou hladoví špačci, budete se moci těšit na chutné ovoce, ze kterého lze připravovat nejrůznější pečené dobroty, omáčky, zmrzliny i nápoje. Máme pro vás pár receptů, kterým neodoláte.

 

Jak správně grilovat na dřevěném uhlí?

Jak správně grilovat na dřevěném uhlí?

V kotlových grilech je možné docílit vždy skvělých výsledků a vytvořit tak báječné grilované pokrmy, kterými ohromíme nejednu návštěvu. Jídla připravovaná v kotlovém grilu na dřevěné uhlí mají svou nezaměnitelnou chuť a aroma. Víte ale, jak v nich správně grilovat, a jaké nabízejí další možnosti přípravy pokrmů?

 

Zázvorový čaj zažene chřipku i další neduhy

Zázvorový  čaj zažene chřipku i další neduhy

Čerstvý i sušený, nákladaný i kandovaný. Ve všech těchto podobách se v kuchyni uplatní zázvor. Jde však nejen o přísadu do pokrmů, ale zároveň i o přírodní lék, který zbaví tělo řady neduhů.

 

Dali byste si letní osvěžující party drink? Zkuste Mojito

Dali byste si letní osvěžující party drink? Zkuste Mojito

Tropické teploty sice na pár dní odezněly, přesto vám může bodnout umíchat si i v těchto o pár stupňů chladnějších dnech léta osvěžující drink.

 

Zpříjemněte si podzim relaxačními čaji, domácími nebo koupenými

Zpříjemněte si podzim relaxačními čaji, domácími nebo koupenými

Za okny je sychravo, vítr si pohrává s barevným listím a vy sedíte v křesle a pijete příjemně uklidňující čaj. Líbí se Vám tato představa? Pak je následující článek přímo pro Vás. Relaxační čaj si můžete koupit nebo směs sami vyrobit.

 

Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?

Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?

Všude slyšíme, jak jsou kysané výrobky zdravé, jak upravují zažívání a přispívají ke zdravému trávení. Víte však, z čeho se vyrábí? Jaké množství bychom měli konzumovat? Jaké existují druhy kysaných mléčných výrobků, a vyznáte se v nich? Pokud také tápete v tom, jaký je rozdíl mezi kefírem, podmáslím, kyškou či jogurtovým mlékem, čtěte následující řádky.

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist