Reklama

Molekulární kuchyně - místo pávne injekční stříkačka

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

16.02.2013

Dali byste se svítící okurkový salát, medový kaviár, svařák ve formě nudlí, tekutý hrášek, nebo třeba Margaritu v kostce? Ne, nezbláznili jsme se, jen vyjmenováváme pokrmy spadající do tzv. molekulární kuchyně. Že nevíte, o čem je řeč? Jde o avantgardní a moderní trend vaření, v němž se slučuje neslučitelné, a bourají se veškerá gastronomická pravidla.

Jestliže jste pojem molekulární kuchyně slyšeli teď poprvé, možná se vám vybavily školní hodiny chemie či biologie. A nejste tak daleko od pravdy. V molekulární kuchyni (někdy označované také jako technoemociální kuchyně) dochází k propojení znalostí o přípravě pokrmů s chemickými a fyzikálními poznatky. Laicky řečeno, molekulární kuchaři se snaží přeskupit molekuly tak, aby došlo u jídla k co nejzajímavějšímu efektu, jako je třeba změna jeho tvaru či skupenství. Používány jsou běžně dostupné suroviny, ale ty se následně speciálním způsobem upravují a dává se jim jiná podoba. Ale nemyslete si, že výsledná chuť jídla tím nějak utrpí, právě naopak! Ta u molekulárních pokrmů ještě více vynikne.

Kávový kaviár s mléčnou pěnou a kapslí cukru
Foto: Kávový kaviár s mléčnou pěnou a kapslí cukru

Tak trochu šílená

V molekulární gastronomii dochází ke změně skupenství jednotlivých surovin. Výsledná jídla chutnají stejně, jako když je připravujete běžným způsobem, ale vypadají naprosto odlišně. Tak mohou vznikat takové „podivnosti“, jako je jedlá hlína, polévka v kuličkách, drink v kostce, hovězí vývar v podobě špaget, vegetariánský kaviár z okurek, svíčková ve spreji, džus ve formě tablet a spousta dalšího. Ničím neobvyklým pak není ani pokrm, jenž vypadá jako volské oko, ale když jej ochutnáte, zjistíte, že je toto „vejce“ vyrobeno z kokosu a pomeranče. Naprostým unikátem je pak pokrm zvaný „Nic“, který servírují v jedné věhlasné španělské restauraci. Hosté dostanou naservírovány na první pohled prázdné lžičky, ale při bližším prozkoumání zjistí, že tak úplně prázdné nejsou.

Malinový kaviár s jahodovou pěnou a karamelem
Foto: Malinový kaviár s jahodovou pěnou a karamelem

Kdo to všechno vymyslel?

Úplně poprvé se pojem molekulární gastronomie objevil v roce 1988. Zakladateli tohoto odvětví, v němž se spojuje potravinářská chemie a technologie s kulinářským uměním, byli francouzský chemik Hervé This a britský fyzik Nicholas Kurti z univerzity v Oxfordu. Podařilo se jim navázat odbornou spolupráci mezi špičkovými vědci a šéfkuchaři těch nejlepších hotelů v Paříži a v Londýně. V současnosti se tento obor těší největší popularitě ve Francii, ale své organizace má i ve Švýcarsku, Argentině a Španělsku. Molekulární kuchyně se neustále vyvíjí, ovlivňuje jí to, jak se mění naše chutě nebo trendy ve vaření. K nejznámějším kuchařům zabývajícím se molekulární kuchyní dnes patří Grant Achatz, Richard Blais, Heston Blumenthal nebo Marcel Vigneron. O molekulární kuchyni se zajímají i některé české restaurace.

Vejce se slaninou
Foto: Molekulární vejce se slaninou

Místo hrnců injekční stříkačky

Pokrmy se v molekulární kuchyni připravují metodami, které jsou typické spíše pro vědecké laboratoře. Dochází k emulgování, mražení tekutým dusíkem, přidávání různých látek rozkládajících strukturu suroviny a tak dále – jsou zkrátka užívány techniky, které by jen málokdo spojoval s vařením. Neobejdete se ani bez speciálních přípravků v podobě želatin z mořských řas a různých zahušťovadel. Místo pánví a hrnců s vroucí vodou se tak používají hlavně injekční stříkačky, turbomixery a tekutý dusík. Tím se vytváří naprosto nečekané a netradiční pokrmy v nových skupenstvích, které však chutnají jako pokrmy, které dobře známe.

Zdravá a chutná kuchyně

Možná to na vás může působit tak, že jídlo vytvořené v molekulární kuchyni nemůže být příliš zdravé, když jsou do něj přidávány tak netradiční suroviny. Je ale třeba říct, že potraviny nejsou nijak znehodnocovány chemikáliemi. U molekulární kuchyně je velmi dbáno na to, aby byly používány pouze čerstvé a kvalitní suroviny. Kuchyně je navíc velmi šetrná na zachování vitaminů v pokrmech. Právě tekutý dusík o teplotě -196°C, který je běžně používán, umožňuje šokové zchlazení a surovina si tak zachová veškeré cenné látky. Rovněž práce kuchaře je velmi pečlivá.

Ravioli v molekulární kuchyni
Foto: Ravioli v molekulární kuchyni

K výhodám molekulární kuchyně tak patří především moderní a nevšední vzhled pokrmů, báječná kombinace chutí, lehká stravitelnost a využití těch nejmodernějších technologií. Za nevýhodu je možné označit technologickou nedostupnost, doma v kuchyni si tak žádný z pokrmů s největší pravděpodobností nepřipravíte, pokud ano, tak jen ve velmi omezené míře. 

Spojení nevšedních chutí

Pro molekulární kuchyni je typické také to, že se v ní spojují zdánlivě nespojitelné chutě – tento obor je nazýván „foodpairing“. I když to tak na první pohled mnohdy nevypadá, nakonec zjistíme, že se často skvěle doplňují potraviny, které by vás v životě nenapadlo zkombinovat. Dobrým příkladem je třeba ryba s čokoládou či zmrzlina z višňového piva. Pokud se říká, že fantazii se meze nekladou, tak u molekulární kuchyně to platí dvojnásob. Molekulární kuchyně je zkrátka zábavná a také trochu šokující!

- jpa -

Článek byl zobrazen 15406 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Vyhrajte novou dlažbu BEST v celkové hodnotě 100 000 Kč

    Uvažujete o koupi dlažby? Teď nebo výhledově? Tak jako tak je lepší ji vyhrát s námi! Zapojte se do soutěže o betonovou dlažbu dle vlastního výběru. Stačí se během května zaregistrovat a výhra může být vaše. Více o soutěži získáte na stránkách www.best-bonusy.cz
  • Semiramis - nejen květinová stěna

    Květinová stěna SEMIRAMIS umožňuje vytvoření útulného a praktického zákoutí na balkónech a terasách. Velké množství doplňků nabízí široké možnosti uplatnění pro sestavení květinové stěny SEMIRAMIS podle vašich představ.
  • Markýza za 1 Kč k energeticky úsporným oknům

    Věděli jste, že za nákup střešních oken FAKRO se zasklením U5, U6 nebo U8 v období 1. 4. -30. 6. 2019 získáte předokenní markýzu AMZ I za pouhou 1 Kč? Více se dozvíte na www.fakro.cz.
  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
  • Tepelné čerpadlo Chameleon Hybrid získalo Zlatou medaili SVB 2019

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon Hybrid v sobě obsahují i řízení fotovoltaické elektrárny a bateriové úložiště. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Nová terasa - WPC nebo dřevo?

    Dřevoplastové WPC materiály na terasy, dřevěné terasy, terasy z exotických dřevin, široký výběr dekorů, WPC plotové zástěny a venkovní herní prvky, vše na jednom místě terasového centra PROFI-TERASY na Náchodské ulici nedaleko nákupního centra Černý most. Přijďte si vybrat!

Další články na téma

Jaro ve znamení úklidu I.

Jaro ve znamení úklidu I.

Titulek může působit až depresivně, ale pro mnohé je první jarní sluníčko opravdu impulsem k úklidu bytu, domu i jeho okolí. Na co nezapomenout a jaké pomocníky si vzít na pomoc při jarním úklidu?

 
Co všechno umí dnešní mikrovlnné trouby

Co všechno umí dnešní mikrovlnné trouby

Málokterou domácnost si dnes dokážeme představit bez mikrovlnné trouby. Používáme ji k ohřátí jídel i nápojů, ráno rychle ohřejeme čaj, za pár minut připravíme večeři a dokonalejší přístroje využíváme jako teplovzdušné trouby. Čím mikrovlnky konkurují jiným kuchyňským spotřebičům?

 
Nemovitost jako investice

Nemovitost jako investice

Dlouholetá historie nás učí, že různé způsoby investování mohou být jednou zázračně výnosné, jindy naopak bolestně nevýhodné. Týká se to i nemovitostí – řada lidí na nich zbohatla, avšak mnoho dalších prodělalo veškerý svůj majetek.

 
Pokojové rostliny XXIV. – Bromélie

Pokojové rostliny XXIV. – Bromélie

Exotická kráska pocházející z deštných pralesů nese název bromélie. Rostlina potřebuje péči a stálou teplotu po celý rok. Odmění nás však bohatým a nevšedním květenstvím.

 
TANDEMBOX aneb Jaký je trend u nábytkových zásuvek?

TANDEMBOX aneb Jaký je trend u nábytkových zásuvek?

TANDEMBOX antaro, osvědčený Box systém z kovu, představuje velice široké spektrum využití: od standardních řešení až po speciální provedení a skýtá nejrozmanitější možnosti designu. TANDEMBOX antaro zaručuje čistou, jasnou a hranatou řeč tvarů – a je úplně jedno, zda jakožto otevřený kontejner s relingem nebo jako uzavřený korpus s bočními stranami v podobě zásuvných prvků. Všechny komponenty jsou z hlediska barevného provedení vzájemně sladěny. Čistý a minimalistický design, osvědčená technika. To je TANDEMBOX antaro.

 
Levné kopie dřezů se rozhodně nevyplatí

Levné kopie dřezů se rozhodně nevyplatí

Jak se vyhnout zklamání při koupi granitových dřezů? Nerez nebo granit? To jakým kuchyňským dřezem vybavíte svoji linku naprosto zásadně ovlivní vaše budoucí pohodlí při práci u dřezu a zejména množství práce s čištěním dřezu, aby vypadal stále úhledně a čistě. Jak tedy vybrat?

 
Jak skladovat dřevo na topení

Jak skladovat dřevo na topení

Stále platí, že nejlevnější topení je dřevem. Dřevo na topení jako každý přírodní materiál pracuje, mění tvar i rozměr, sesychá a bobtná, ohýbá se, a přesto by jeho uskladnění venku ani vevnitř neměl být problém. Dřevo vzniklo venku, a tak postačí ho opatřit stříškou. Jisté nebezpečí může spočívat ve vlhnutí od terénu, ale slunce či mráz kvalitu dřeva nemění.

 
PF 2009

PF 2009

Milí čtenáři a obchodní přátelé, dovolte nám, abychom vám touto cestou poděkovali za vaši přízeň v roce 2008 a do Nového roku 2009 vám popřáli zdraví, štěstí a mnoho osobních i profesních úspěchů.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Plastové rýhované desky z „Traplastu“

Taky nechcete, aby vám podlaha terasy shnila? Tak použijte terasovou rýhovanou desku z materiálu Traplast™. sluší jí to i na balkonech, restauračních zahrádkách, přístavních molech, kolem bazénů, ...

 

Polohovací zahradní židle z eukalyptu

Pohodlná skládací polohovatelná židle za top cenu. Vysoká kvalita za výhodnou cenu jen na Texim.cz!

 

Stolní terracota gril Jata GR 559

Stolní terracota gril Jata GR 559 s příkonem 1600 W, má ručně vyráběnou 15 mm keramickou desku, nepřilnavý povrch odolný proti škrábancům a nožům. Pro všechny druhy mas. Vyrobeno ve Španělsku.

 

Neviditelná revizní dvířka ZAVRZ

Revizní dvířka schovaná pod obkladem? To jsou dvířka ZAVRZ s patentovaným systémem otevírání. Neviditelná revizní dvířka jakýchkoliv rozměrů, která otevrřete bez problémů i po letech. .

 

Travní sekačka Riwall

Silný motor, snadný start, 7 pozic výšky sečení, funkce 4 v 1 - sběr, mulčování, zadní výhoz a boční výhoz, to je benzínová multifunkční travní sekačka Riwall RPM PRO 5135 s pojezdem. Cena 6 799 Kč, www.garland.cz

 

NANO Impregnace dřeva

Přípravky řady TopMeister Holz jsou impregnační a hydrofobizační prostředky založené na nanotechnologii. Obsahují částice NANO stříbra, které účinně chrání dřevo před vodou, usazováním špíny a jiných nečistot.

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Mysleli jste si, že pojídáním čokolády škodíte svému zdraví? Ale kdepak! Můžeme vás uklidnit – čokoláda je v rozumném množství zdravá, dodá tělu energii a blahodárně působí také na lidskou psychiku. Pokud vás již omrzela chuť kupovaných čokolád, můžete si zkusit vyrobit nějakou doma. Chce to však mít dostatek času a síly – je to dřina.

 

Další z této rubriky

Tipy a triky

Tipy a triky

Možná vás už mnohokrát napadlo při vaření nebo přípravě jídla: “Jak já bych to udělal, aby se mi to nerozpadlo, bylo křupavější, nedrobilo se, mělo lepší chuť a tak dále, a tak dále. Níže naleznete několik osvědčených tipů, jak na to.

 

Naučte se grilovat jako profesionální kuchaři na kurzech grilování

Naučte se grilovat jako profesionální kuchaři na kurzech grilování

Kurzy vaření jsou v posledních letech mezi kuchařskými nadšenci velmi populární. Na jednodenních kurzech zaměřených na určitý okruh jídel se naučíte pod vedením profesionálů správnou technologii přípravy od výběru surovin až po servírování. A velmi oblíbené jsou také kurzy grilování, kde se pod vedením kuchařů naučíte používat moderní grily tak, aby byl výsledek co nejlepší.

 

Několik informací, zajímavostí a mýtů o vejcích

Několik informací, zajímavostí a mýtů o vejcích

Vejce jsou neodmyslitelnou základní součástí českého jídelníčku a jejich zásoba nechybí téměř v žádné české lednici. Připravujeme si je k snídani, konzumujeme je jako volské oko místo masa, přidáváme je do buchet a koláčů, zdobíme jimi obložené chlebíčky. Mnozí však o vejcích téměř nic nevědí.

 

Letní drinky z nealko vína

Letní drinky z nealko vína

Už jste vyzkoušeli dealkoholizované víno? Pokud ano, tak víte, že chutná stejně dobře jako běžné víno, akorát neobsahuje alkohol, což ocení všichni, kdo alkohol nevyhledávají nebo nesmí. Nealko víno si můžete vychutnávat samotné, nebo si z něj připravit báječné osvěžující letní drinky.

 

Máte rádi mírně alkoholické osvěžující nápoje? Ochutnejte cider

Máte rádi mírně alkoholické osvěžující nápoje? Ochutnejte cider

Už jste ochutnali cider? Že ne? Tak pokud si občas rádi dáte do nosu, pak tento lahodný alkoholický nápoj rozhodně vyzkoušejte. Vyrábí se řízeným kvašením jablečného moštu, proto se mu často říká jablečné víno. V porovnání s vínem však cider není tak opojný. Je proto ideální pro zahnání žízně, osvěžení a je skvělým doplňkem téměř ke každému jídlu.

 

Jak správně grilovat na dřevěném uhlí?

Jak správně grilovat na dřevěném uhlí?

V kotlových grilech je možné docílit vždy skvělých výsledků a vytvořit tak báječné grilované pokrmy, kterými ohromíme nejednu návštěvu. Jídla připravovaná v kotlovém grilu na dřevěné uhlí mají svou nezaměnitelnou chuť a aroma. Víte ale, jak v nich správně grilovat, a jaké nabízejí další možnosti přípravy pokrmů?

 

Kouzlo francouzské kuchyně

Kouzlo francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je respektovaným pojmem po celém světě. Své místo má mezi světovými kuchyněmi na předních místech, hned vedle italské, čínské nebo balkánských kuchyní.

 

Slovník italské kuchyně

Slovník italské kuchyně

Co je to „al dente“ nebo „mozzarella“ ví pravděpodobně všichni, ale často se v receptech italské kuchyně setkáte s výrazy, kterým nerozumíte. Náš slovník italské kuchyně vám mnohé objasní.

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist