Reklama

Grilujte jako profesionálové: Okoukejte triky mistrů grilování!

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

18.07.2017

Grilovací sezóna je v plném proudu, a pokud jste ještě letos neuspořádali grilovací párty, je potřeba to napravit. Poradíme vám ty nejlepší triky, díky kterým se bude o vašem grilování mluvit ještě hodně dlouho. Tak jdeme na to!

Grilování má své zásady

Nedáte dopustit na klasiku a grilujete na dřevěném uhlí? Nebo dáváte přednost grilování ve velkém stylu a patříte k pyšným majitelům plynového grilu? Tak jako tak je potřeba dodržovat určité zásady. Chcete přeci, aby vám grilovací vybavení sloužilo ještě pár sezón a vaše kulinářské výtvory byly co možná nejchutnější!

Tip: Plynové, elektrické i grily na dřevěné uhlí, návody, recepty i koření na grilování najdete na grilovani.cz.

Nepodceňte přípravu. Nezapomeňte na náčiní, koření, papírové talíře, ubrousky, marinády, pečivo a další grilovací potřeby. A hlavně si připravte dostatek paliva.

Udržujte v grilu vysokou teplotu. Jak chutná grilované maso nejlépe? Když je připraveno za vysoké teploty přímým grilováním nad ohněm. Dejte ruku cca 8cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, neměli byste ruku udržet na místě déle než 3 vteřiny.

Čistota = půl zdraví. Vyčistěte grilovací rošt drátěným kartáček ještě dřív, než na gril položíte první pokrm. Po grilování rošt vyčistěte ještě jednou.

Kdo maže, ten jede. Tedy griluje. Namočte papírovou utěrku v rostlinném oleji a před grilováním s její pomocí (a s pomocí kleští, samozřejmě) potřete rozpálený rošt. Správně naolejované rošty na grilování se do masa krásně otisknou.

Otáčejte, ale nepropichujte. Aby bylo grilované maso krásně šťavnaté, nepoužívejte k jeho otáčení vidličku, ale kleště. Jakmile totiž maso propíchnete, šťáva z masa vyteče a výsledkem bude tuhé a suché maso.

Potírejte chytře. Maso během grilování potírejte omáčkou, ale dejte si pozor. Nasládlé omáčky obsahující cukr se budou připalovat, proto s nimi počkejte až pár chvil předtím, než maso z grilu sundáte.

Znejte svoje maso. Při grilování masa, které budete grilovat nepřímo (žebírka či celá kuřata), vždy zavírejte víko. A nezapomeňte použít lupínky či třísky k uzení. Grilované maso bude chutnat nejlépe, když ho po sundání z grilu necháte chvíli odpočinout. Před servírováním ho na pár minut zabalte do alobalu a až poté servírujte.

Přejeme hodně zdaru!

- PR článek - 

Článek byl zobrazen 469 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Mirek | 10.08.2017 14:09:19

Dobré rady, se kterými musím jen souhlasit. Nejdůležitější je ale solidní gril, který udělá půlku práce za Vás. Ideálně nějaké kotlíkové provedení. Nedávno jsem si pořídil v Tescu na radu kamaráda podobný a nedám na něj dopustit. S grilováním v klasickém starém krbu je to nesrovnatelné.

Odpovědět

 

Kontextová reklama

Další články na téma Recepty

Sváteční Štěpánská hostina

Sváteční Štěpánská hostina

Vánoce jsou svátky hojnosti a tak k nim odjakživa patří velké množství jídla. Hlavní hostinou je samozřejmě štědrovečerní večeře, tím však veškeré vánoční hodování nekončí. Také následující dva sváteční dny se nesou ve znamení dobrého jídla a pití. Na sv. Štěpána se obvykle podává pečená husa nebo kachna, ale možné jsou i pokrmy z jiných druhů masa.

 
Jarní saláty – první jarní zelenina ze zahrádky

Jarní saláty – první jarní zelenina ze zahrádky

Po zimní přestávce se začíná zahrada probouzet. Pokud se nemůžete dočkat jara, začněte s výsevem raného salátu. Pěstování je velmi snadné a zvládne jej i začátečník.

 
Víno bez alkoholu – oblíbený nápoj řidičů i maminek

Víno bez alkoholu – oblíbený nápoj řidičů i maminek

Vychutnávat si kvalitní víno a přitom nepít alkohol? Ano, tato možnost existuje! Dealkoholizovaná vína potěší zejména těhotné a kojící ženy, které v tomto ohledu musí často krotit své chutě, ale i všechny ostatní milovníky vína, jež se však chtějí vyhnout nežádoucímu působení alkoholu.

 
Sója, výživná potravina nejen pro vegetariány

Sója, výživná potravina nejen pro vegetariány

Sóju znali už před pěti tisíci lety v Číně. Tato výjimečná luštěnina je zdrojem velmi kvalitních rostlinných bílkovin. Původ prastaré kulturní rostliny asi nebude nikdy přesně znám, s nejvyšší pravděpodobností však pochází z jihovýchodní Asie.

 
Velký špenátový omyl

Velký špenátový omyl

Několik desítek let bylo dětem vtloukáno do hlavy, že když budou jíst hodně špenátu, budou mít ocelové svaly jako legendární Pepek Námořník. Přestože nepravdivý mýtus o vysokém obsahu železa ve špenátu byl odborníky už dávno vyvrácen, dodnes mezi lidmi živě koluje.

 
Avokádo – bohatý zdroj minerálů i pěkná pokojová rostlinka

Avokádo – bohatý zdroj minerálů i pěkná pokojová rostlinka

Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.

 
Zdravá bulharská kuchyně

Zdravá bulharská kuchyně

Zelenina, sýry, jogurty, ryby... Taková je bulharská kuchyně, mnohými považovaná za nejzdravější v Evropě. V bulharském jídelníčku budete jen marně hledat svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo.

 
Svařené víno neboli svařák zahřeje a uzdraví

Svařené víno neboli svařák zahřeje a uzdraví

Když ucítíme vůni svařáku, snad každému z nás se vybaví Vánoce. Ale abychom si vychutnali tento lahodný hřejivý nápoj, nemusíme čekat až do Vánoc, skvěle s ním zaženeme zimu či nachlazení už teď. Kromě klasického svařáku z červeného vína můžete vyzkoušet i různé další jeho chutné varianty, například svařák s medem, grepem, jahodami nebo křížalou.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Chcete v podkroví příjemné klima?

FAKRO nabízí výrobky s komplexním řešením k omezování tepelných ztrát, které spoří energii a přináší do podkroví příjemné klima. Energeticky úsporná střešní okna a půdní schody.

 

Matrace Store – vše pro zdravé spaní

Aktuální nabídka matrací všech typů. V nabídce jak levné matrace za hubičku, tak i luxusní certifikované zdravotní matrace na míru. Také postele a rošty. Nyní akce doprava zdarma.

 

Postele pro děti a studenty

Máte v dětském pokoji málo místa? Pořiďte dětem patrovou nebo vyvýšenou postel s úložným prostorem. Kvalintí evropská výroba, doprava zdarma - to je HOME NÁBYTEK.

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

V horkých letních měsících patří mezi oblíbené nápoje ledová káva. Tento chutný nápoj nejen osvěží, ale také povzbudí. Ať už patříte k lidem, co si bez kávy nedokážou představit den, nebo máte rádi kávové speciality, rozhodně ledovou kávu vyzkoušejte. Má spoustu podob a dá se dochutit různými ingrediencemi. Co třeba ledové caffé latte, mocha nebo frappé?

 

Další z této rubriky

Ochutnejte sedmikrásky a vyrobte si domácí sirup nebo med

Ochutnejte sedmikrásky a vyrobte si domácí sirup nebo med

Sedmikrásky zdobí téměř každý trávník a tak je často bereme jako plevel. Jen málokdo však ví, že tato krásná květinka je významnou léčivkou a kromě toho, že se používá v kosmetice, je možné ji využívat i v kuchyni. Z květů připravíte lahodný sedmikráskový sirup nebo med, lístky mohou být zase skvělým doplňkem salátů.

 

Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty

Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty

Druhou polovinu prázdnin a také začátek školního roku nám zpříjemňují ostružiny - chutné ovoce, které se vyskytuje nejen na zahradách, ale také na loukách u lesa. Pokud je nechcete trhat z keříku přímo do pusy, nebo si je dát jen tak s cukrem, můžete je využít na přípravu řady dobrot. Máme pro vás pár tipů na ostružinové dobroty.

 

Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?

Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?

Všude slyšíme, jak jsou kysané výrobky zdravé, jak upravují zažívání a přispívají ke zdravému trávení. Víte však, z čeho se vyrábí? Jaké množství bychom měli konzumovat? Jaké existují druhy kysaných mléčných výrobků, a vyznáte se v nich? Pokud také tápete v tom, jaký je rozdíl mezi kefírem, podmáslím, kyškou či jogurtovým mlékem, čtěte následující řádky.

 

Inspirace ze slovenské kuchyně

Inspirace ze slovenské kuchyně

Slovenská kuchyně je velmi specifická a proslavená nejrůznějšími originálními pokrmy. Až pojedete na Slovensko, stojí za to udělat si trochu času na ochutnávku kulinářských specialit horských salaší. Tradiční pokrmy slovenské lidové kuchyně hojně svlažované pohárem dobrého vínka - a za doprovodu temperamentní cimbálovky - je nezapomenutelným zážitkem.

 

Velikonoční pečené dobroty

Velikonoční pečené dobroty

Pečení velikonočního beránka patřilo u nás vždy k velikonočním tradicím. Pěkný zvyk vznikl z prostého faktu, že ne všichni si mohli o Velikonocích dopřát skutečného beránka z masa, a tak byl beránek nahrazován pečivem ve stejném tvaru. Do dnešních dnů patří beránek neodmyslitelně k výzdobě velikonočního stolu.

 

Káva, to není jenom espresso nebo turek

Káva, to není jenom espresso nebo turek

Málo kdo ví, že i káva dokáže mít tisíce odlišných vůní a chutí. Stejně jako se liší jednotlivé odrůdy vína různých vinařů, i káva z rozličných pražíren a plantáží může vonět tu po meruňkách, tu po sladkém karamelu. Nápoj, který si Češi zvykli pít pouze kvůli kofeinu, je dokonalým zpříjemněním dne a desertem sám o sobě. Italové na příklad velice dobře vědí, proč pijí espresso.

 

Sváteční Štěpánská hostina

Sváteční Štěpánská hostina

Vánoce jsou svátky hojnosti a tak k nim odjakživa patří velké množství jídla. Hlavní hostinou je samozřejmě štědrovečerní večeře, tím však veškeré vánoční hodování nekončí. Také následující dva sváteční dny se nesou ve znamení dobrého jídla a pití. Na sv. Štěpána se obvykle podává pečená husa nebo kachna, ale možné jsou i pokrmy z jiných druhů masa.

 

Slovník italské kuchyně

Slovník italské kuchyně

Co je to „al dente“ nebo „mozzarella“ ví pravděpodobně všichni, ale často se v receptech italské kuchyně setkáte s výrazy, kterým nerozumíte. Náš slovník italské kuchyně vám mnohé objasní.

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist