Reklama

Jak má vypadat správné české pivo?

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

10.10.2005

Pivo k Čechům patří stejně jako víno k Francouzům a Italům, rakija k Bulharům nebo vodka k Rusům. Jsme zkrátka národem pivařů, který se zároveň může pochlubit, že má jedno z nejlepších piv na světě.

Ročně vyrobíme v České republice okolo 18 milionů hektolitrů zlatého moku, přičemž spotřeba na hlavu (tedy včetně novorozenců) je každý rok okolo 160 litrů, což je světový rekord. Za námi zůstávají Irové, Němci i Rakušané, jejichž pivní značky patří ve světě také k těm známějším.

A jak má takové správné české pivo vypadat, kolik procent alkoholu obsahuje desítka a kolik dvanáctka a jak se pivo správně skladuje? Na všechny tyto otázky odpovídá státní norma z roku 1982.

Aby bylo pivo chutné, osvěžující a řízné, je třeba dodržet několik zásad. V sudech by mělo být pivo udržováno v teplotě mezi 7 a 10 stupni Celsia. Sklep či chladicí boxy, v nichž jsou sudy s pivem uskladněny, by měly být vždy určeny jen pro pivo, aby jej nenarušovaly cizí pachy. Den až dva po dodání sudů by se mělo pivo nechat uležet (u kvasnicového piva to je ale týden až dva).  

Narážet by se sudy měly postupně podle data dodávky a vždy platí zásada, že načatý sud je vhodné ihned ještě daný den dotočit. Proto by majitelé restaurací měli volit velikosti sudů podle spotřeby.

Při skladování, narážení a čepování se musí vždy dodržovat přísné hygienické zásady a opatření (od proplachování pivních trubek až po čisté půllitry). Záruční doba je je okolo 14 dní u světlého piva a o týden více u tmavých a vícestupňových piv - pro konkrétní typ piva však vždy platí určitá daná záruční lhůta.

Minimální obsah alkoholu u piva desítky je 2,6%, u jedenáctky 2,8% a u dvanáctky 3,1%. U tmavého piva platí hodnoty 2,3% u desítky, 2,9% u dvanáctky a 3,2% u třináctky. Vůně světlého piva by měla být mírně až výrazně hořká, sladová a bez karamelové složky. Tmavé pivo by mělo mít naopak karamelovou vůni s chmelovou příchutí. Pivo by mělo být čiré (neplatí to však pro kvasnicové pivo, které je vždy zakalené), ale případný zákal není závadný. Vzniká podchlazením piva a dá se odstranit zahřátím.

Častým námětem k diskusím mezi pivaři je otázka, jak je to s pěnou. Jak dlouho by měla pěna vydržet až do první "díry", kterou skrz pěnu uvidíme povrch piva? I o tom norma číslo 56 6635 hovoří. U dvanáctek a vícestupňových světlých piv by to měly být tři minuty, u slabších světlých piv a všech tmavých typů o minutu méně.

Autor: efa

Článek byl zobrazen 5373 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

Další články na téma Recepty

Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě

Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě

Rádi mlsáte a nedokážete odolat čokoládě? A víte o tom, že existuje čokoláda, kterou si můžete dopřát i když držíte dietu? Zdravou alternativou čokolády je karob zvaný také svatojánský chléb, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Karobovým práškem můžeme nahradit kakao či čokoládu a začít mlsat zdravě a přitom stejně chutně.

 
Dýně, dietní královna sladké i slané kuchyně

Dýně, dietní královna sladké i slané kuchyně

Dýně, podzimní kráska, která se jen velmi pomalu dostává do českých kuchyní. Mnoho lidí si totiž myslí, že z dýně nejde uvařit nic jiného než kompot, ale to jsou na velkém omylu. Dýně má široké možnosti využití, dá se totiž připravovat jak na sladko, tak i na slano. Možná poté, co vyzkoušíte následující recepty, zařadíte dýni častěji na váš jídelníček.

 
Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 
Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa

Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa

V těžkých dobách, kdy nebyl dostatek jídla, si lidé museli hledat způsob, jak si i v takto tvrdých podmínkách udržet zdraví a sílu. Klasickou mouku proto začali nahrazovat žaludovou moukou, která má vysokou výživovou hodnotu a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Dnes již díkybohu hlady netrpíme, ale žaludová mouka se do našich kuchyní vrací. Proč?

 
3 tipy pro domácnost - Chytré doplňky do kuchyně

3 tipy pro domácnost - Chytré doplňky do kuchyně

Chcete žít zdravě? Dát svému tělu to, co potřebuje a přitom si čas, strávený v kuchyni užít? Pak je ta správná chvíle pro seznámení se s doplňky, které vám pomohou. Šetří čas i peněženku, umožní vám věnovat víc času sobě a zjednoduší běžné.

 
Lněné semínko posílí imunitní systém a zlepší zažívání

Lněné semínko posílí imunitní systém a zlepší zažívání

Komu není zdravá výživa tak úplně cizí, určitě už vyzkoušel řadu nejrůznějších semínek. V poslední době jsou často zmiňována lněná semínka, která obsahují látky, jež pozitivně působí na náš organismus. Lněná semínka nám tak pomohou posílit imunitní systém, zpevní kosti, zbaví nás zácpy a zároveň nám pomohou i v boji s nadváhou.

 
Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře

Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře

Za jistou revoluci v oblasti gastronomie je považována kuchařská metoda „sous vide“, kdy se vakuované potraviny tepelně upravují v páře nebo vodní lázni při nízkých teplotách. Pokrmy si zachovávají přirozenou chuť použitých potravin, původní aroma i křehkost. Současně zůstávají zachovány a neporušeny veškeré živiny uvnitř pokrmu.

 
Víte, že bramborové hranolky pocházejí z Belgie?

Víte, že bramborové hranolky pocházejí z Belgie?

Víte, z jaké země pocházejí bramborové hranolky a kdo je jako první usmažil? Mnozí lidé se domnívají, že vzhledem k americkému původu brambor a oblibě hranolek v amerických fast foodech jsou jejich mateřskou zemí právě USA. Podle anglického názvu frech fries by se zase dalo usuzovat na Francii. Omyl!

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Kvalitní české vířivé vany

Hledáte spolehlivou vířivku, která vám bude sloužit dlouhá léta? Chtějte vířivku HANSCRAFT. Vyrábí se v Čechách, má nadstandardní výbavu, jedinečný design a rychlé dodání!

 

Okna, která mění podkroví

Střešní okna FAKRO jsou navržena tak, aby byl život ve vašem domě ještě příjemnější. Přístup přirozeného světla a čerstvého vzduchu májí pozitivní vliv na rozpoložení každého z nás.

 

BIOHORT - výjimečné zahradní domky

Zahradní domky rakouského výrobce Biohort osloví i ty nejnáročnější zákazníky. Jsou bezúdržbové a díky široké nabídce vybavení a příslušenství poskytují vysoký uživatelský komfort. Špičkový moderní design a záruka 20 let hovoří za vše. Doprava ZDARMA a dárek k nákupu!

 

Nepropustné chrániče matrací

Chránič matrace výrazně prodlouží životnost Vaší matrace. Vybírat můžete z různých povrchových materiálů: klasické froté, 100% bavlna nebo moderní molton či bambus.

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

Ledová káva – oblíbený letní drink mnoha příchutí

V horkých letních měsících patří mezi oblíbené nápoje ledová káva. Tento chutný nápoj nejen osvěží, ale také povzbudí. Ať už patříte k lidem, co si bez kávy nedokážou představit den, nebo máte rádi kávové speciality, rozhodně ledovou kávu vyzkoušejte. Má spoustu podob a dá se dochutit různými ingrediencemi. Co třeba ledové caffé latte, mocha nebo frappé?

 

Další z této rubriky

Pár rad, jak přes Vánoce extrémně nepřibrat

Pár rad, jak přes Vánoce extrémně nepřibrat

Jaké by to byly Vánoce bez plného pekáče smažených kapřích řízků, kýblů bramborového salátu a plných táců s cukrovím? Nijaké, obyčejné a všední. A tak i většina těch, kteří se přes rok snaží udržet si štíhlou linii, na pár dní před koncem roku poleví ze svých zásad.

 

Tipy a triky

Tipy a triky

Možná vás už mnohokrát napadlo při vaření nebo přípravě jídla: “Jak já bych to udělal, aby se mi to nerozpadlo, bylo křupavější, nedrobilo se, mělo lepší chuť a tak dále, a tak dále. Níže naleznete několik osvědčených tipů, jak na to.

 

Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě

Svatojánský chléb neboli karob – mlsejte zdravě

Rádi mlsáte a nedokážete odolat čokoládě? A víte o tom, že existuje čokoláda, kterou si můžete dopřát i když držíte dietu? Zdravou alternativou čokolády je karob zvaný také svatojánský chléb, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Karobovým práškem můžeme nahradit kakao či čokoládu a začít mlsat zdravě a přitom stejně chutně.

 

Microgreens – mladé výhonky plné energie a živin

Microgreens – mladé výhonky plné energie a živin

Oblíbenou složkou potravy těch, kdo se zaměřili na zdravé stravování, se stávají tzv. microgreens – mladé výhonky, nebo chcete-li nevyvinuté křehké rostlinky ze semen. Vyznačují se vysokým obsahem vitamínů, vysokými nutričními hodnotami a delikátní chutí. Jsou tak kvalitním zdrojem energie a vitamínů v kterémkoliv ročním období.

 

Oblíbené letní ovocné koláče

Oblíbené letní ovocné koláče

Zahrady jsou teď plné nejrůznějšího ovoce, u něhož snad nenajdeme lepšího využití, než jej zapracovat do některého z oblíbených letních koláčů. Ať už jsou to třešně, jahody, rybíz či ostružiny – z toho všeho můžeme vytvořit sladké potěšení pro naše chuťové buňky. Občas je třeba nehledět na kalorie a dát si pořádně do nosu!

 

Pomelo – vitamínová bomba do salátů i marmelád

Pomelo – vitamínová bomba do salátů i marmelád

I v našich obchodech můžeme dnes již běžně narazit na pravděpodobně největší citrusový plod. Je jím pomelo dorůstající do váhy až 5 kilogramů. Pochutnat si můžeme, jak na syrovém pomelu, které je plné vitamínů, tak jej můžeme využít i při přípravě pokrmů. Dužina se nejčastěji přidává do salátů či dezertů a kůra je využitelná třeba pro výrobu marmelády.

 

Šípky - pěstování šípkové růže a využití šípků v kuchyni

Šípky - pěstování šípkové růže a využití šípků v kuchyni

Šípky sbírali lidé již odnepaměti. Ve starověkém Řecku a Římě z jejich plodů vyráběli náhrdelníky, které měly sloužit jako ochrana před zlem, ale zároveň měli přilákat i milovanou osobu. U nás se šípky využívaly vždy jako vítaný zdroj potravy a přírodní léčivo. Šípky jsou totiž plné vitamínů i látek, které nám pomáhají očistit tělo.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist