Reklama

Thajská kuchyně

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

08.07.2012

Thajsko má jednu nesmírnou výhodu, která se projevuje i v rozmanitosti kuchyně, a tou je podnebí. V Thajsku nalezneme hojně rostoucí tropické druhy ovoce a zeleniny, stejně jako moře bohaté na ryby a mořské plody.

Thajská kuchyně rozhodně není odnož kuchyně čínské, i když Thajci od Číňanů převzali mnohé techniky přípravy pokrmů. Má naopak blíže ke kuchyni indické, ze které přijala některé druhy koření. Kouzlo thajské kuchyně není v široké škále ingrediencí, ale v umění sladit jednotlivé chuti v dokonalý celek. Jaká bude tato výsledná chuť již záleží na konkrétním jídle a fantazii kuchaře – podobně jako v čínské kuchyni se můžete setkat a pokrmy velmi jemnými i neuvěřitelně pálivými, kyselými i sladkými. Omáčky v thajské kuchyni se nezahušťují škrobovou moučkou, a jsou tudíž lehčí a lahodnější. Oproti indickému kari není to thajské sušené, ale jeho základem je pasta vyráběná z namočených rozdrcených bylinek a koření.

Thajsko je vyhlášeno svými extra pálivými chilli papričkami, které do jihovýchodní Asie přivezli portugalští kupci. Dnes roste v Thajsku deset druhů nejpálivějších chilli papriček na světě.   Používají se zejména do omáček – například nam prik, která je základní chuťovou přísadou a skládá se z nam pla (slaná rybí omáčka), kapee (garnátí pasta), koriandru a citrónové šťávy.

Ochucování pokrmů
Thajské pokrmy se nejčastěji kromě chilli papriček ochucují česnekem, limetkovou šťávou, citrónovou šťávou, zázvorem, limetkovými listy, kokosovým mlékem, koriandrem, římským kmínem, mátou, bazalkou, palmovým cukrem, arašídy, sezamovými semínky, šalotkami, badyánem, sladkou kukuřicí, tamarindem, kurkumou, chilli omáčkou, rybí omáčkou, kari pastou, pastou z garnátů, omáčkou z hlív ústřičných, sójovou omáčkou, třtinovým cukrem, a jinými. Thajský česnek má oproti tomu evropskému menší narůžovělé stroužky – dokřupava osmažený se používá ke zdobení pokrmů, nakládaný v rýžovém vinném octě se solí a cukrem je potom chuťovou přísadou zvanou kratien dong.

Ingredience
Mezi základní ingredience patří již zmiňované ovoce (banány, ananas, papája, jambosy, karamboly, langsaty, liči, limety, manga, myrolabany, mučenky), ořechy, kukuřice, tapioka, sója, kolokasie, tofu, maso (hovězí, vepřové i kuřecí), houby, nudle, mořské plody, mořské a sladkovodní ryby, garnáti, krabi, krevety, mušle, krabi, olihně, langusty, brambory a několik druhů rýže.

Stolování a zvyky Thajců
Thajci obvykle snídají rýžovou kaši s nakládanými ředkvičkami či jinou zeleninou, trochou vepřového masa a několika chilli papričkami. Oběd si již dovedeme představit – většinou nudlová polévka s kousky kuřete a zeleniny, zelených fazolek a fazolových výhonků, smažené nudle s kousky masa a zeleniny, ochucené směsí omáček.   Oblíbená je taky polévka suki gai z kuřecího masa, sójové omáčky, rybí omáčky, cukru, vajec, čerstvého tofu, nakládaného česneku, vývaru, práškového chilli, citrónové šťávy a celeru.
Nejbohatším jídlem dne bývají večeře, které se skládají z několika chodů, podávaných současně. Nechybí samozřejmě ani ovoce a moučník. Pokrmy bývají zdobeny zeleninou vykrajovanou do tvaru různých květů.
Vepřové maso se velmi často spojuje s plody moře. Kuřecí a hovězí maso se objevuje ve smažených pokrmech.

Sladkokyselá polévka z garnátů
Suroviny na 4 porce
1,2 litru kuřecího vývaru,
4 pokrájené jarní cibulky,
2 lžíce nasekané čerstvé natě koriandru,
1 malá jemné sekaná chilli paprička bez semínek,
3 na kousky pokrájené stonky citrónové trávy,
2 lžíce limetové šťávy,
500 g rozmražených garnátů,

Postup
Smíchejte v hrnci všechny ingredience, kromě garnátů. Uveďte do varu, zakryjte hrnec a na mírném plameni vařte 20 minut, aby se všechny chuti smísily. Přeceďte a dejte zpět do hrnce jen čistý vývar. Přidejte garnáty a 1 – 2 minuty prohřívejte. Hotovou polévku ozdobte nasekanou natí koriandru a jarní cibulkou.

Smažené vepřové kuličky
Suroviny
500 g tučnějšího vepřového masa,
2 jarní cibulky,
3 lžíce sójové omáčky,
1 lžíce limetové šťávy,
1 lžíce třtinového cukru,
1 jemně nakrájená chilli paprička bez semínek,
1 lžíce oloupaného a jemně nasekaného zázvoru,
několik lžic rýžové mouky,
olej na smažení.

Postup
Všechny přísady kromě oleje smícháme s masem, osolíme a řádně promícháme. Tvoříme kuličky a smažíme do křupava na oleji.

Článek byl zobrazen 13410 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
  • Nová terasa - WPC nebo dřevo?

    Dřevoplastové WPC materiály na terasy, dřevěné terasy, terasy z exotických dřevin, široký výběr dekorů, WPC plotové zástěny a venkovní herní prvky, vše na jednom místě terasového centra PROFI-TERASY na Náchodské ulici nedaleko nákupního centra Černý most. Přijďte si vybrat!
  • Markýza za 1 Kč k energeticky úsporným oknům

    Věděli jste, že za nákup střešních oken FAKRO se zasklením U5, U6 nebo U8 v období 1. 4. -30. 6. 2019 získáte předokenní markýzu AMZ I za pouhou 1 Kč? Více se dozvíte na www.fakro.cz.
  • Vyhrajte novou dlažbu BEST v celkové hodnotě 100 000 Kč

    Uvažujete o koupi dlažby? Teď nebo výhledově? Tak jako tak je lepší ji vyhrát s námi! Zapojte se do soutěže o betonovou dlažbu dle vlastního výběru. Stačí se během května zaregistrovat a výhra může být vaše. Více o soutěži získáte na stránkách www.best-bonusy.cz
  • Tepelné čerpadlo Chameleon Hybrid získalo Zlatou medaili SVB 2019

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon Hybrid v sobě obsahují i řízení fotovoltaické elektrárny a bateriové úložiště. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Semiramis - nejen květinová stěna

    Květinová stěna SEMIRAMIS umožňuje vytvoření útulného a praktického zákoutí na balkónech a terasách. Velké množství doplňků nabízí široké možnosti uplatnění pro sestavení květinové stěny SEMIRAMIS podle vašich představ.

Další články na téma Recepty

Nejčastější potravinové alergeny

Nejčastější potravinové alergeny

Podařilo se vám vypozorovat, že se u vás po požití určitého jídla objevuje na těle svědivá vyrážka, kýcháte, nebo otékáte? Pak s největší pravděpodobností patříte mezi potravinové alergiky. Přestože alergenem může být v podstatě kterákoliv potravina, je známo několik druhů potravin, které lidem způsobují alergické reakce nejčastěji. Které to jsou?

 
Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře

Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře

Za jistou revoluci v oblasti gastronomie je považována kuchařská metoda „sous vide“, kdy se vakuované potraviny tepelně upravují v páře nebo vodní lázni při nízkých teplotách. Pokrmy si zachovávají přirozenou chuť použitých potravin, původní aroma i křehkost. Současně zůstávají zachovány a neporušeny veškeré živiny uvnitř pokrmu.

 
Vaření v mikrovlnné troubě

Vaření v mikrovlnné troubě

Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem každé moderní kuchyně. Spousta lidí ji používá k ohřevu nebo rozmrazování potravin, dnešní mikrovlnky toho však umí mnohem více. Multifunkční mikrovlnné trouby je možné využívat na vaření, pečení, dušení či grilování. Příprava jídla tak bude časově méně náročná než na sporáku a výsledek přitom stejně chutný.

 
Nové Beaujolais je na pultech

Nové Beaujolais je na pultech

"Le beaujolais nouveau est arrivé" - to je věta, která hýbe každoročně v polovině listopadu nejen domovskou Francií, ale i dalšími desítkami zemí po celém světě. Vinaři i milovníci lahodného moku totiž netrpělivě očekávají třetí čtvrtek v listopadu, aby mohli ochutnat nový ročník Beaujolais.

 
Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa

Žaludová mouka – z válečné náhražky je dnes zdravá výživa

V těžkých dobách, kdy nebyl dostatek jídla, si lidé museli hledat způsob, jak si i v takto tvrdých podmínkách udržet zdraví a sílu. Klasickou mouku proto začali nahrazovat žaludovou moukou, která má vysokou výživovou hodnotu a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Dnes již díkybohu hlady netrpíme, ale žaludová mouka se do našich kuchyní vrací. Proč?

 
Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 
Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení?

V následujících několika článcích našeho „udícího seriálu“ se blíže podíváme na to, jak správně naložit maso, při jaké teplotě udit nebo jakou udírnu si pořídit, pokud ještě žádnou nemáte. Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?

 
Multifunkční hrnec FLAVOUR SAVOUR od britského výrobce Morphy Richards

Multifunkční hrnec FLAVOUR SAVOUR od britského výrobce Morphy Richards

Mne osobně i mé přátele minulý víkend tento produkt učaroval, kdy jsem ho na poslední chvíli vzal do auta na prodloužený víkend s přáteli. Ačkoli jsme se tam restauračně stravovali, tak nebylo nic příjemnějšího, než namísto vařiče a hrnce použít tento přístroj.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Plastové rýhované desky z „Traplastu“

Taky nechcete, aby vám podlaha terasy shnila? Tak použijte terasovou rýhovanou desku z materiálu Traplast™. sluší jí to i na balkonech, restauračních zahrádkách, přístavních molech, kolem bazénů, ...

 

Grilovací motory do 50kg a 100kg

Výhodná nabídka grilovacích motorů s vlastním vypínačem s možností zatížení do 50kg i do 100kg.

 

Stolní terracota gril Jata GR 669

Stolní terracota gril Jata GR 669 s granitovým povrchem a příkonem 1600 W. Ručně vyráběná 15 mm keramická deska, nepřilnavý povrch odolný proti škrábancům a nožům. Gril je určen pro všechny druhy mas. Vyrobeno ve Španělsku.

 

Zakrytí rušivého? REVIZNÍ DVÍŘKA ZAVRZ.

Revizní dvířka schovaná pod obkladem? To jsou dvířka ZAVRZ s patentovaným systémem otevírání. Neviditelná revizní dvířka jakýchkoliv rozměrů, která otevrřete bez problémů i po letech.

 

Tlaková myčka Riwall

Tlaková myčka Riwall Pro REPW 170 SET si hravě poradí s různými nečistotami díky tlaku až 170 barů. Disponuje samonasávacím čerpadlem pro použití vody z alternativních zdrojů. Cena 6 999 Kč.

 

NANO Impregnace dřeva

Přípravky řady TopMeister Holz jsou impregnační a hydrofobizační prostředky založené na nanotechnologii. Obsahují částice NANO stříbra, které účinně chrání dřevo před vodou, usazováním špíny a jiných nečistot.

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho

Mysleli jste si, že pojídáním čokolády škodíte svému zdraví? Ale kdepak! Můžeme vás uklidnit – čokoláda je v rozumném množství zdravá, dodá tělu energii a blahodárně působí také na lidskou psychiku. Pokud vás již omrzela chuť kupovaných čokolád, můžete si zkusit vyrobit nějakou doma. Chce to však mít dostatek času a síly – je to dřina.

 

Další z této rubriky

Tibetská houba – 100% přírodní lék proti stresu i usazeným cevám

Tibetská houba – 100% přírodní lék proti stresu i usazeným cevám

Pokud také patříte k lidem, kteří se nebojí zkoušet nové věci, dávají si záležet na tom, co jedí a zdravá výživa pro ně není neznámým pojmem, pak vás jistě zaujme tibetská houba. Možná už jste o ní slyšeli, možná je pro vás naprostou novinkou, každopádně za pozornost jistě stojí – působí totiž až neuvěřitelně pozitivně na lidské zdraví.

 

Avokádo – bohatý zdroj minerálů i pěkná pokojová rostlinka

Avokádo – bohatý zdroj minerálů i pěkná pokojová rostlinka

Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.

 

Digitálně ovládaný gril Intelligrill 48018 pro inteligentní grilování

Digitálně ovládaný gril Intelligrill 48018  pro inteligentní grilování

Pokud vás mrzí, že se při grilování nemůžete věnovat přátelům či návštěvě, pořiďte si digitálně ovládaný kontaktní gril Intelligrill 48018 vybavený teplotní sondou. Využívá moderní technologie a tak umožňuje nadstandardně inteligentní grilování. Sonda se o vše postará, vy se tak můžete bavit s přáteli a společně si pak pochutnat na výtečném jídle.

 

Domácí jogurt je zdravější než kupovaný a výroba je snadná

Domácí jogurt je zdravější než kupovaný a výroba je snadná

Máte rádi jogurty, ale nechce se vám utrácet za ty, které jsou k dostání v obchodech, a jejich původ je navíc kdovíjaký? Kvalitní bílý jogurt si můžete připravit i doma. Dnes jsou k dostání speciální jogurtovače, ale tahle mléčná dobrota se vám povede i bez nich. Příprava je jednoduchá a rychlá, stačí jen vědět, jak na to.

 

Inspirace ze slovenské kuchyně

Inspirace ze slovenské kuchyně

Slovenská kuchyně je velmi specifická a proslavená nejrůznějšími originálními pokrmy. Až pojedete na Slovensko, stojí za to udělat si trochu času na ochutnávku kulinářských specialit horských salaší. Tradiční pokrmy slovenské lidové kuchyně hojně svlažované pohárem dobrého vínka - a za doprovodu temperamentní cimbálovky - je nezapomenutelným zážitkem.

 

Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře

Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře

Za jistou revoluci v oblasti gastronomie je považována kuchařská metoda „sous vide“, kdy se vakuované potraviny tepelně upravují v páře nebo vodní lázni při nízkých teplotách. Pokrmy si zachovávají přirozenou chuť použitých potravin, původní aroma i křehkost. Současně zůstávají zachovány a neporušeny veškeré živiny uvnitř pokrmu.

 

Připravte si chutné silvestrovské pohoštění

Připravte si chutné silvestrovské pohoštění

Vánoce, které jsou obdobím hojnosti a přejídání, máme sice za sebou, ale od přeplněných talířů si ještě „neodpočineme“. Čeká nás totiž Silvestr a oslavy Nového roku, které jsou neodmyslitelně spjaty nejen se zábavou, ale také s dobrým jídlem a pitím. Čím letos pohostit rodinu a známé? Máme pro vás pár tipů na silvestrovské pohoštění.

 

Grily Weber – nejprodávanější grily v České republice

Grily Weber – nejprodávanější grily v České republice

Grily a grilování se v posledních letech staly nedílnou součástí pohodových letních večerů, zahradních rodinných oslav i víkendů na chatě nebo v kempu. Dopomohl tomu nejen vliv zahraničních trendů, ale hlavně popularizace grilování v oblíbených kuchařských televizních show. Poradíme vám, jak a kde si vybrat ten správný gril, kde načerpat inspiraci a naučit se ty správné postupy a finty pro grilování.

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist