Reklama

Zvěřinové hody

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

01.10.2006

Zvěřina je poměrně dostupným masem, a to ani nemusíte mít v rodině myslivce. Po éře kuřecích plátků s hranolky dnes mnozí rádi opět sáhnou po srnčím guláši nebo zajíci na smetaně.

Zvěřinu dělíme na vysokou – jeleni, srnci, daňci, černou – divočák, srstnatou – zajíc a divoký králík a pernatou – bažanti, koroptve, křepelky, divoké kachny apod. Většina kuchařů vám potvrdí, že nejlepší příprava zvěřiny je ta nejjednodušší, při které vynikne specifická chuť masa. U starších kusů zvěřiny je nutné nechat zvíře ještě v kůži několik dnů odležet. Maso bez kůže by poté mělo zůstat ještě několik dnů v chladu naloženo do marinády, ideálně v kameninové, porcelánové nebo skleněné nádobě. Nejjednodušší je marinovat maso v podmáslí nebo kyselém mléce (používá se zejména pro mladší kusy). Maso musí být v tekutině, kterou denně vyměňujte, zcela ponořeno. Divočejší chuti dosáhnete, když do masa vetřete roztlučená zrnka jalovce.
Nejčastější je však nakládání masa (zejména toho staršího) do octa a zeleniny. Nejprve svaříme vodu s octem (množství řídíme podle chuti a následné úpravy), přidáme 4-6 zrnek pepře, 2-3 zrnka nového koření, 2-3 zrnka jalovce, 1-2 bobkové listy, případně i trochu tymiánu. Maso dáme na pekáč, posypeme na kolečka nakrájenou cibulí (1-2 kusy), karotkou, petrželí a kouskem na proužky nakrájeného celeru, zalijeme prochladlým vývarem a přiklopíme. Dáme do chladna a během marinování maso obracíme.

Bažant čerstvě přinesený například z honu by měl ještě nejméně čtyři dny viset, aby se plně rozvinula jeho chuť. Mladší kusy se výborně hodí k pečení, starší potom k dušení. Usnadnit si práci se škubáním a kucháním je patrně snem každé kuchařky, a tak si lze bažanta již vykuchaného koupit ve některé specializované prodejně.

Křepelka je nejmenší evropský lovný pták a oproti bažantovi se musí konzumovat do 24 hodin od zastřelení. Nejběžnější úpravou je pečení a jednu porci je potřeba počítat s jedním až dvěma kusy.

Srnčí maso je velmi chutné a libové. U srnek chovaných na farmách postrádá typické aroma volně žijící zvěře, ale na kvalitě mu to nic neubere. Odblaněné maso se hodí k pečení, smažení i grilování. Oblíbenou lahůdkou je zejména srnčí guláš. Marinováním se zlepší chuť masa, ale také se vyhnete přílišnému vysušení masa.

Příbuzný u nás chovaného králíka zajíc má tmavší maso a více chutná po zvěřině. Před přípravou je nutné opět zajíce nejméně na 4 dny zavěsit. Stažený a vykuchaný zajíc se marinuje, protože jinak je maso dosti suché. Nejchutnější maso má asi desetiměsíční zajíc. Oblíbená příprava je pečení, dušení nebo zpracování masa do paštik.

 

Kančí hřbet s vinnou omáčkou

Kančí hřbet, sůl, zvěřinové koření (jalovec, bobkový list, bílý pepř, nové koření), olivový olej, máslo, 1 vejce

Kančí hřbet zbavíme tuku a blány. Vykostěný hřbet vcelku osolíme a okořeníme zvěřinovým kořením. Celý hřbet orestujeme z každé strany 4 - 5 minut na olivovém oleji. Nastavíme si troubu na 180°C. V pekáči si rozpustíme máslo, pak vložíme kančí hřbet do pekáče a pečeme 20 minut. Pokud chceme mít maso šťavnaté, pečeme jen 10 minut.

Špecle: 1 kg polohrubé mouky, 6 vajec, sůl, voda

Z výše uvedených surovin zhotovíme vláčné těsto, které na navlhčeném prkénku zkrajujeme do vroucí osolené vody. Vaříme 10 minut. Potom zalijeme rozpuštěným máslem. Ohříváme přikryté alobalem v troubě.

Žampióny: Žampióny, cibule, smetana, pažitka, bazalka, sůl

Na větší kousky nakrájíme čerstvé žampióny a spolu s nakrájenou cibulí orestujeme na pánvi. V rendlíku na mírném ohni svaříme smetanu na polovic. Orestovanou směs dochutíme pažitkou, bazalkou a osolíme. Na závěr zalijeme žampióny smetanou.

Omáčka: Slanina, máslo, mouka, červené víno, rybízový džem, citrón, tymián, pepř, sůl, sojová omáčka, bazalka, rajčatový protlak

Upražíme nakrájenou slaninu, do které přidáme máslo. Vše zasypeme moukou a podlijeme červeným vínem. Přidáme rajčatový protlak, rybízový džem, citrón, tymián, pepř, sůl, sojovou omáčku, bazalku. A nakonec zjemníme máslem.

 

Nadívaný bažant pečený na slanině

1 celý bažant, sůl, tymián, slanina, cibule, hladká mouka, máslo

Celého bažanta očistíme, opláchneme, naplníme nádivkou a sešijeme. Bažanta osolíme zevnitř i zvenku a posypeme tymiánem. Celého bažanta pak obalíme plátky slaniny a vše ovážeme. Nakrájíme si na kolečka cibuli a kousky slaniny. V pekáči rozpustíme máslo, do kterého vložíme slaninu, cibuli a celého bažanta. Nastavíme si troubu na 180°C. Během pečení bažanta podléváme a přeléváme. Pečeme 2 hodiny. Maso vyjmeme a rozčtvrtíme. Štávu vysmahneme na tuk, vše zaprášíme dvěma lžícemi mouky a podlijeme vodou. Vše dochutíme a nakonec propasírujeme a zjemníme máslem.

Nádivka: veka, mléko, máslo, anglická slanina, cibule, žampióny, mleté zvěřinové maso, jalovec, bobkový list, bílý pepř, nové koření, 2 vejce

Veku z předešlého dne namočíme v mléce. Na pánvi rozpustíme máslo, do kterého vložíme anglickou slaninu, cibuli, žampióny, trochu mletého zvěřinového masa. Přidáme zvěřinové koření mleté (jalovec, bobkový list, bílý pepř, nové koření). Vše osolíme, smícháme s vymačkanou vekou a přidáme 2 celá vejce. Směs necháme vychladnout do druhého dne.

Bramborové placky: Brambory, škrob, smetana, sůl, majoránka, pažitka, anglická slanina, smetana, máslo

Brambory vařené ve slupce rozmačkáme. Přidáme škrob, smetanu, sůl, majoránku, pažitku, praženou anglickou slaninu a 1 vejce. Pečeme na másle na mírném ohni.

Foto: Coop

Článek byl zobrazen 12301 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

Další články na téma Recepty

Tlakový hrnec - zdravé jídlo, vitamíny a úspora energie

Tlakový hrnec - zdravé jídlo, vitamíny a úspora energie

Hledáte způsob, jak si rychle a přitom zdravě a chutně uvařit? Vsaďte na desítky let ověřenou techniku vaření v páře a pořiďte si tlakový hrnec (nebo-li papinův hrnec či papiňák). Pokrmy, které v tlakovém hrnvi připravíte, si uchovají veškeré vitamíny a minerály, zachovají si své aroma i specifickou chuť. Navíc uspoříte v porovnání s běžným vařením až 50% energie!

 
Včelí med jako sladidlo i účinný lék

Včelí med jako sladidlo i účinný lék

Med je nejen vynikající pochoutka, ale dokáže léčit i nejrůznější zdravotní potíže. Med samotný a výrobky z něj sloužily lidstvu k posilování zdraví od nepaměti. Blahodárné účinky medu na zdraví už znali naši předkové a chvála jeho léčivých schopností byla popsána v nejedné moudré knize. Jedna lžička medu denně je jednoduchý recept na zdravý život.

 
Nepostradatelní pomocnící pro milovníky ovoce a zeleniny

Nepostradatelní pomocnící pro milovníky ovoce a zeleniny

Věděli jste, že existuje loupač hrášku, odstraňovač stopek z jahod, kráječ ananasu nebo speciální mlýnek na bylinky? Možná si ťukáte na čelo, ale až tyto kuchyňské zlepšováky poznáte a vyzkoušíte, možná si budete říkat: „Jak jsme bez nich doposud mohli žít?“.

 
Jak vybrat správnou sušičku potravin?

Jak vybrat správnou sušičku potravin?

Sušičky ovoce slouží ke snížení obsahu vody v surovinách. Jedná se o způsob dlouhodobé konzervace, při které přesně víte, co sušené plody obsahují. Sušení potravin je mnohem zdravější a zároveň bezpečnější způsob uchovávání potravin. Sušené ovoce, zelenina, bylinky, maso nebo houby, si uchovají svou přirozenou chuť, vůni i obsah vitamínů a zdravých látek mnohem déle.

 
Kuře plukovníka Sanderse

Kuře plukovníka Sanderse

Dietologové si nad tímto článkem patrně budou rvát vlasy, nicméně faktem zůstává, že každý z nás občas zavítá do nějakého toho fast foodu. A skoro každého asi také napadlo, že by nebylo špatné připravit si třeba kuře á la KFC doma.

 
Několik informací, zajímavostí a mýtů o vejcích

Několik informací, zajímavostí a mýtů o vejcích

Vejce jsou neodmyslitelnou základní součástí českého jídelníčku a jejich zásoba nechybí téměř v žádné české lednici. Připravujeme si je k snídani, konzumujeme je jako volské oko místo masa, přidáváme je do buchet a koláčů, zdobíme jimi obložené chlebíčky. Mnozí však o vejcích téměř nic nevědí.

 
Jak má vypadat správné české pivo?

Jak má vypadat správné české pivo?

Pivo k Čechům patří stejně jako víno k Francouzům a Italům, rakija k Bulharům nebo vodka k Rusům. Jsme zkrátka národem pivařů, který se zároveň může pochlubit, že má jedno z nejlepších piv na světě.

 
Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Chcete v podkroví příjemné klima?

FAKRO nabízí výrobky s komplexním řešením k omezování tepelných ztrát, které spoří energii a přináší do podkroví příjemné klima. Energeticky úsporná střešní okna a půdní schody.

 

Matrace Store – vše pro zdravé spaní

Aktuální nabídka matrací všech typů. V nabídce jak levné matrace za hubičku, tak i luxusní certifikované zdravotní matrace na míru. Také postele a rošty. Nyní akce doprava zdarma.

 

Dětské pokoje pro miminka i studenty

Pořiďte dětem do dětského pokoje kvalitní rostoucí nábytek - postýlku snadno přestavíte na větší postel, design je nadčasový a univerzální. Kvalitní evropští výrobci a doprava zdarma - to je HOME NÁBYTEK.

 

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Pečeme cheesecake - recept na sýrový dort

Cheesecake neboli česky sýrový dort je velmi chutný dezert, jehož původ najdeme ve Spojených státech amerických. Přestože k americkým pochutinám většinou nemáme příliš důvěry, cheesecake je rozhodně něčím, o co bychom naše chuťové buňky neměli ochudit. Je opravdu výborný a kdo jej jednou ochutná, možná si vytvoří malou závislost.

 

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?

Slyšeli jste už o smoothie? V poslední době se s tímto názvem v souvislosti se zdravou výživou setkáváme čím dál častěji. Co se pod ním tedy skrývá? Jde o hustý koktejl, který vytvoříme rozmixováním ovoce, zeleniny, bylinek a různých dalších zajímavých ingrediencí. Je plný vitamínů a dokonale zasytí. Smoothie může být zdravá snídaně či vydatná svačinka.

 

Už jste ochutnali klokaní maso?

Už jste ochutnali klokaní maso?

Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.

 

Kolik znáte druhů octů? A umíte je správně používat při vaření?

Kolik znáte druhů octů? A umíte je správně používat při vaření?

Ocet je v kuchyni nenahraditelným dochucovadlem, které užijeme při přípravě mnoha pokrmů. Ještě před několika lety se v českých domácnostech používal jen jediný typ octa – kvasný lihový. Dnes však kuchaři a kuchařsky stále častěji sahají po octech méně známých, jako je rýžový, malinový, bylinkový ocet či ocet balsamico.

 

Další z této rubriky

Svařené víno neboli svařák zahřeje a uzdraví

Svařené víno neboli svařák zahřeje a uzdraví

Když ucítíme vůni svařáku, snad každému z nás se vybaví Vánoce. Ale abychom si vychutnali tento lahodný hřejivý nápoj, nemusíme čekat až do Vánoc, skvěle s ním zaženeme zimu či nachlazení už teď. Kromě klasického svařáku z červeného vína můžete vyzkoušet i různé další jeho chutné varianty, například svařák s medem, grepem, jahodami nebo křížalou.

 

Moderní grily Weber - osahejte si kvalitu

Moderní grily Weber - osahejte si kvalitu

Konečně nastává období, kdy si můžeme naplno užívat venkovního posezení s přáteli u dobrého jídla a pití. Na žádné zahradě tak nesmí chybět kvalitní gril, který nám umožní si vychutnat dokonalou chuť i vůni masa. Pokud hledáte skutečnou jedničku, pak jsou to grily Weber, které jsou nejprodávanější a nejznámější na evropském trhu.

 

Kolik váží lžíce cukru?

Kolik váží lžíce cukru?

Ti z vás, kteří si vaření a pečení chtějí co nejvíce zjednodušit a při vážení si chtějí vystačit s polévkovou lžící, se možná teď zaradují. Přinášíme návod, jak si poradit s přepočítáváním měr a vah na polévkové a kávové lžíce.

 

Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?

Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?

Všude slyšíme, jak jsou kysané výrobky zdravé, jak upravují zažívání a přispívají ke zdravému trávení. Víte však, z čeho se vyrábí? Jaké množství bychom měli konzumovat? Jaké existují druhy kysaných mléčných výrobků, a vyznáte se v nich? Pokud také tápete v tom, jaký je rozdíl mezi kefírem, podmáslím, kyškou či jogurtovým mlékem, čtěte následující řádky.

 

Rebarbora a nejoblíbenější sladké i slané recepty

Rebarbora a nejoblíbenější sladké i slané recepty

Rebarbora neboli reveň je jedním z prvních druhů zeleniny, které na nás na jaře vykouknou ze záhonu. Už v dubnu a květnu se tak můžeme těšit na šťavnaté kyselkavé řapíky, které jsou kulinářsky velmi ceněné a v kuchyni se dají využít k přípravě vynikajících koláčů, plněných knedlíků, marmelád, kompotů, ale pochutnat si můžeme třeba i na polévce z reveně.

 

Máte rádi mírně alkoholické osvěžující nápoje? Ochutnejte cider

Máte rádi mírně alkoholické osvěžující nápoje? Ochutnejte cider

Už jste ochutnali cider? Že ne? Tak pokud si občas rádi dáte do nosu, pak tento lahodný alkoholický nápoj rozhodně vyzkoušejte. Vyrábí se řízeným kvašením jablečného moštu, proto se mu často říká jablečné víno. V porovnání s vínem však cider není tak opojný. Je proto ideální pro zahnání žízně, osvěžení a je skvělým doplňkem téměř ke každému jídlu.

 

Zázvorový čaj zažene chřipku i další neduhy

Zázvorový  čaj zažene chřipku i další neduhy

Čerstvý i sušený, nákladaný i kandovaný. Ve všech těchto podobách se v kuchyni uplatní zázvor. Jde však nejen o přísadu do pokrmů, ale zároveň i o přírodní lék, který zbaví tělo řady neduhů.

 

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty

Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.

 

Partnerské weby

Reklama

 

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

Turecko-Dovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . TOPlist