Hovězí játra po Tyrolsku
Suroviny
500g hovězích jater, 50g uzené slaniny, 80g margarínu nebo oleje, 100g kořenové zeleniny (mrkev,celer,petržel), 100g cibule, půlka citronu, 2dl mléka, zakysaná smetana, 30g plnotučné hořčice, 80g hladké mouky, 1/2l vody, sůl, pepř
Postup
Játra nakrájíme na porce, opepříme a po obou stranách osmažíme krátce na tuku. Játra vyndáme a do tuku vložíme očištěnou, na kostky nakrájenou zeleninu a cibuli a osmažíme. Pak přidáme hořčici, citron nakrájený na kolečka, zalijeme trochou vody a promícháme. Vložíme játra a dusíme do měkka. Játra vyjmeme a dáme do čistého kastrolu. Podušenou směs zeleniny zaprášíme moukou, zalijeme postupně vodou a přivedeme k varu. Pridáme mléko a vaříme nejméně 1/2 hodiny. Provařené přecedíme na játra, přidáme smetanu, ochutíme solí a krátce povaříme. Na úplný závěr přidáme do omáčky osmaženou, na kostičky nakrájenou slaninu.
Autor
Jindřiška