Domácí výroba sýrů
Sýrů existuje nepřeberné množství druhů. Vyrábějí se po celém světě z kravského, kozího, ovčího nebo třeba velbloudího mléka. Historie výroby sýra sahá až do starého Egypta a možná ještě dále. Každý kraj nebo region, každá země má dnes svůj "poklad" v sýru typickém pro danou oblast.
Jednoduše řečene je sýr hmota získaná ze sraženého mléka. S touto hmotou dále můžeme pracovat - můžeme ji lisovat, dochucovat, přidávat plísně a můžeme ji nechat zrát. Technologické postupy průmyslově vyráběných sýrů vypadají složitě, ale není to tak dávno, co sýry na statku vyráběla každá hospodině. Přibívá malých soukromých farem, kde není problém sehnat čerstvé mléko. Proto nám v pokusech s domácí výrobou sýrů nic nestojí v cestě.
Na těchto stránkách se s vámi podělím se svými pokusy o výrobu nejrůznějších domácích sýrů.
Co k výrobě sýrů potřebujeme
- zdroj mléka, nejlépe čerstvého
- velký hrnec na ohřev mléka (ideálně o objemu 10 litrů a více)
- teploměr do mléka
- metlu nebo vařečku na míchání mléka
- nůž na krájení sýřeniny
- formičky na tvarování sýrů
- plátýnko na odkapávání syrovátky (např. starou dobrou dětskou plenu)
- mléčné kultury na výrobu sýrů (můžeme si je vyrobit nebo koupit)
- syřidlo
- pro výrobu tvrdých sýrů potřebujeme lis
Více k vybavení na výrobu sýrů najdete na této stránce - Vybavení na výrobu sýrů
Jak jsem začal s domácí výrobou sýrů
Vždy mě bavilo v kuchyni experimentovat, ostatně k jídlu mám velmi kladný vztah. Můj první výtvor z mléka byl jednoduchý domácí jogurt. Ten se povedl a tak jsem se pustil do složitějších receptů. Koupil jsem pár forem na sýr a syřidlo. Prvním vyrobeným sýrem byl domácí camembert. Z výsledku jsem byl nadšený a po tomto pokusu jsem zainvestoval a koupil mléčné kultury, speciální podložku pod sýr a pustil se do výroby sýru s modrou plísní.
Diskuze k článku
domácí výroba sýra
Klára N | 17.12.2016 14:21:06
No mě by třeba zajímalo, jestli takový fermentor je užitečný pomocník při výrobě? Koukala jsem na fermentor Kuvings a docela se mi líbí…Má ho někdo?
Re: domácí výroba sýra
Ali | 23.01.2017 21:01:52
Tak to by mně taky zajímalo ten Kuvings. Hooodně se mi zamlouvá.
Re: domácí výroba sýra
Zbyněk | 10.03.2021 16:52:14
Ano,je to výborná věc.Dělali jsme jogurt a sýry.Je to domácí a chutné.
Zdena | 29.03.2021 11:31:21
vyrábíte někdo doma domácí kozí sýr? kozí syr mam moc rada ale věřím, že domácí by mohl být mnohem lepsi.. jen me zajima jak je slozita jeho příprava
Kozí sýrRe:
Ľubica | 15.09.2021 19:25:36
Přišla jsem na to až teď,ujali jsme se před třemi nedělemi tříleté, hnědé kozy.Dvakrát jsem zkoušela dělat sýr.Jednoduše.Do dvou litrů mléka, přes noc vychlazeného , dám 2 pl citronové šťávy a nechám den, aby aspoň trochu zkyslo.Pak dám hrnec na plotnu a zahřívám, asi na 50–60C,dám na plátýnko s cedníkem, nad nádobu, nechám přes noc okapat, ještě pořádně vymačkám.Na pánev máslo 1 pl,na špičku noře jedlou sodu(bio) a zahřívám, dokud se nezačne tavit, pak osolím a přidám koření(pažitku, nebo jiné bylinky a dám do silikonových mističek ztuhnout do lednice.