Grilované kalamáry
Suroviny
1,2kg očištěných malých kalamářů, 6 lžic olivového oleje, šťáva z 1-2 citronů, 3 rozetřené stroužky česneku, 1/4 lžičky chilli vloček, 1/4 šálku nasekané čerstvé petržele, plátky citronu na ozdobu
Postup
Chapadla kalamárů uschováme a ostatní maso malým a ostrým nožem podélně několikrát šikmými řezy nařízneme. Kalamáry vložíme do malé nekovové mísy. V další misce si připravíme marinádu. Smícháme olivový olej, citrónovou šťávu rozetřený česnek a chilli vločky. Marinádou kalamáry zalijeme a nejméně 2 hodiny necháme uležet v lednici. Občas zamícháme. Kalamáry vyjmeme a marinádu uschováme. Z obou stran ji 2 minuty opékáme na grilu a stále otáčíme. Občas ji potřeme marinádou a pečeme dozlatova a dokřupava tak, aby bylo maso uvnitř šťavnaté a měkké. Kalamáry vložíme do servírovací mísy. V malém hrnci přivedeme k varu zbytek marinády, vmícháme nasekanou petrželku a omáčkou kalamáry zalijeme. Ozdobíme plátky citronu a ihned podáváme.
Autor
Jindřiška