Marinovaná zelenina s květákovým krémem
Suroviny
mladá karotka, ředkev, jarní cibulka, brambory, květák, čerstvé houby, bílé víno, mléko, citrón, olivový olej, máslo, toustový chléb, celý pepř, koriandr, šafrán, bílý pepř, bokový list, čerstvý tymián, sůl
Postup
Marinádu připravíme z 450ml vody, do které přidáme 100ml bílého vína, šťávu ze dvou citrónů, pár kuliček celého pepře, koriandr, větvičku čerstvého tymiánu, bobkový list a sůl. Vše přivedeme do varu a přidáme 150ml olivového oleje. Necháme vařit na velmi mírném ohni asi 6-7 minut. Karotku, ředkev a cibulky lehce povaříme a ještě teplé přidáme do připravené marinády. Část povařených cibulek rozkrojíme na půl a osmahneme je másle, až získají temně zlatou barvu a také je přidáme do marinády. Přidáme ještě houby, které jsme před tím osmahli na olivovým oleji. Na závěr přidáme vařené brambory překrojené také na půl a vše dáme odpočinout přes noc do chladničky. Květákový krém připravíme tak, že květák rozdělíme na růžičky, zakápneme šťávou z citrónu a dáme dusit na másle. K poloměkkému květáku přidáme mléko a dusíme na mírném ohni až dokud není květák úplně uvařený. Květák vyjmeme a dáme okapat. Vložíme ho spolu se solí a bílým pepřem do mixéru a rozmixujeme. Při mixování přidáme trochu mléka, aby vznikla velmi jemná kaše. Podáváme tak, že zeleninu rozprostřeme po obvodu talíře a zalijeme marinádou. Doprostřed dáme toust z bílého pečiva a na něj květákový krém.
Autor
Jindřiška