Rolády z mletého masa v zelném kabátu
Suroviny
1 tvrdší houska, 1 kg bílého zelí, 1 cibule, 1 kg mleté maso, 1 vejce, sůl, pepř, 1 lžíce rajčatového protlaku, 500g brambor, 1 lžíce tuku, troška kmínu, 200g rajčat, 2 snítky petržele minut
Postup
Housku namočíme. Celé zelí vložíme do vroucí vody počkáme, dokud se okrajové listy nezačnou uvolňovat, to opakujeme tak dlouho dokud se neuvolní 6-8 listů. Zbývající zelí rozčtvrtíme a nakrájíme na kousky. Cibuli nasekáme, dobře prohněteme s vymačkanou houskou, mletým masem, vejcem. Ochutíme solí, pepřem a rajčatovým protlakem. Zelné listy rozložíme do tvaru velkého plátu na který rozložíme směs mletého masa a lehce přitlačíme. Okrajové listy zahrneme směrem dovnitř a celou roládu svineme. Zavážeme kuchyňskou nití. Pečeme asi 90 minut. Po 45 minutách přikryjeme. Brambory rozpůlíme. Tuk rozehřejeme a opečeme na něm brambory a zbývající zelí, ochutíme solí, pepřem a kmínem. Rozředíme 1/2 litrem vody a pod pokličkou dusíme asi 20 minut. Rajčata nakrájíme na měsíčky a po 10 minutách přidáme ke směsi brambor a zelí. Petrželku nasekáme. Pečeni nakrájíme na plátky, posypeme petrželkou.
Autor
Jindřiška