Paprika s rýžovou náplní
Suroviny
žluté papriky, červené papriky, rýže, rozinky, piniová jádra, cibule, žampióny, olivový olej, mražený zelený hrášek, kurkuma, mletá skořice, celá skořice, cayenský pepř, zeleninový vývar, zakysaná smetana, sůl
Postup
Rýži vaříme v osolené vodě asi půl hodiny a pak ji necháme 10 minut pařit. Z paprik odkrojíme vršky, vyjmeme jádřince a lusky omyjeme. Rozinky přelijeme vroucí vodou, 5 minut máčíme a pak necháme důkladně okapat. Piniová jádra osmahneme na pánvi bez tuku. Rozehřejeme olivový olej a v něm podusíme drobně pokrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidáme na kostičky nakrájené a očištěné žampióny a zhruba 3 minuty opékáme. Přisypeme hrášek a směs dochutíme kurkumou, mletou skořicí, cayenský pepřem a solí. Vše podusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut. Podle potřeby podlijeme vodou. Pak přidáme vařenou rýži, rozinky a piniová jádra. Důkladně promícháme. Částí směsi naplníme paprikové lusky a zakryjeme je odříznutými vršky. Zbylou směs dáme do zapékací misky, na ni rozložíme naplněné papriky, přidáme švestky a tyčinku skořice. Podlijeme zeleninovým vývarem. Papriky zapékáme ve středně vyhřáté troubě nejprve 5 minut a dopečme při vysoké teplotě. Nakonec odstraníme skořici a přimícháme zakysanou smetanu.
Autor
Jindřiška