Překlopený středomořský koláč
Suroviny
listové těsto, lilek, červená paprika, rajská jablíčka, jarní cibulky, olivový olej, česnek, bílé víno, čerstvá bazalka, rýže, černé olivy, pepř, sůl
Postup
Rýži si uvaříme předem ve slané vodě, scedíme a necháme vychladnout. Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm oloupaný a po délce na plátky nakrájený lilek. Poté ho vyjmeme, necháme v teple a do oleje vhodíme na proužky pokrájenou papriku. Promícháme, osolíme a na mírném ohni pod pokličkou dusíme asi tři minuty. Dvě rajská jablíčka si necháme na ozdobu a zbylá křížem nakrojíme, přelijeme v cedníku vařící vodou, sloupneme a nakrájíme na kostičky. Na zbylém oleji osmahneme pokrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, nakrájená rajská jablíčka a krátce podusíme. Zalijeme vínem, přidáme papriky, posekanou bazalku a pepř, uvedeme do varu, přidáme rýži a posekané černé olivy. Dobře promícháme a prohřejeme. Na dno remosky položíme plátky opečeného lilku, na ně rozetřeme rýžovou směs a překryjeme plátem vyváleného listového těsta, které jsme okrojili do kruhu podle remosky. Těsto na směs trochu přitlačíme a okraje zahrneme dovnitř. Pečeme 25-30 minut, až těsto zezlátne. Hotový koláč vyklopíme z remosky a před podáváním ozdobíme plátky čerstvých rajských jablíček.
Autor
Jindřiška