Špenátové taštičky z listového těsta
Suroviny
listové těsto, mražený špenát, cibule, česnek, olej, smetana ke šlehání, sýr Niva, hladká mouka, solamyl, čerstvá pažitka, pepř, sůl
Postup
V kastrůlku na rozpáleném oleji osmahneme drobně pokrájenou cibuli, přidáme špenát a smetanu. Dusíme na mírném plameni až se špenát rozpustí a přebytečná voda se odpaří. Ochutíme prolisovaným česnekem, pepřem, provensálským kořením a nadrobíme asi polovinu Nivy. Důkladně promícháme a dochutíme solí. Pokud je špenát příliš řídký, zahustíme solaylem a ještě krátce podusíme. Špenát odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Listové těsto rozdělíme na dva díly, posypeme moukou a z každého dílu vyválíme pás 8 cm široký o síle asi 2 mm. Každý pás rozkrájíme na čtverečky. Do středu každého čtverce položíme plátek Nivy a lžičkou naneseme přiměřené množství studeného špenátu, zabalíme. Dva okraje proti sobě přehneme přes sebe, zbývající okraje opět prsty zmačkáme a přeložíme k sobě. Moc neutahujeme, aby nám špenát z taštiček nevytékal. Taštičky klademe na předem vymaštěný plech, sklady dolů a pečeme při teplotě 180-200°C asi 15 minut dozlatova. Hotové taštičky necháme vychladnout a každý kus převážeme stonkem pažitky.
Autor
Jindřiška