Dagně na buzaru
Suroviny
dagně (slávky jedlé), rajská jablíčka, cibule, olivový olej, česnek, strouhanka, bílé víno, rybí vývar, petrželová nať, citrón, mletý pepř, sůl
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji, přidáme nasekaný česnek a nasekanou petrželovou nať. Rajská jablíčka spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme k osmažené cibuli a dusíme. Přidáme strouhanku, podlijeme vývarem a ještě dobře povaříme. Během vaření podléváme vínem. Nakonec omáčku osolíme, opepříme, okyselíme citrónovou šťávou a ozdobíme petrželkou. Dobře očištěné uzavřené dagně (mušle musí být bezpodmínečně uzavřené) dáme do kastrolu s trochou vařící vody a přikryjeme pokličkou. Povaříme jen pár minut dokud se dagně neotevřou, což znamená, že jsou hotové. Dagně přidáme do hotové omáčky a lehce promícháme, aby omáčka zatekla i do mušlí a přitom, aby maso nevypadlo. Ihned podáváme nejlépe s bílým pečivem.
Autor
Jindřiška