Losos s dušeným zelím a omáčkou
Suroviny
filety lososa, bílé zelí, bílé víno, červené víno, vinný ocet, olivový olej, máslo, mouka, cibule, pomerančová kůra, citrón, čerstvý tymián, fenykl, sušené chilli papričky, jalovec, celý černý pepř, celá skořice, hřebíček, kostkový cukr, sůl, pepř
Postup
Zelí nadrobno nastrouháme, přidáme jalovec, celý pepř, sušené chilli papričky, pár snítek tymiánu a vše dobře promícháme. Zalijeme zálivkou z jednoho dílu bílého vína a jednoho dílu vinného octa a dáme na jeden den odležet do chladničky. Na pánvi rozpustíme máslo a dáme jemně zpěnit cibuli nakrájenou na kolečka. Zelí procedíme a přidáme na cibuli. Zalijeme malým množstvím nálevu, osolíme a opepříme a necháme pozvolna dusit. Na rozehřátém másle necháme změknout nakrájený fenykl a poté ho přidáme spolu s citrónovou šťávou k dusícímu se zelí. Zelený vršek fenyklu drobně nakrájíme a přidáme ho také k téměř hotovému zelí. Stejně dobře můžeme také použít čerstvý kopr. Omáčku z červeného vína si připravíme tak, že dáme vařit asi jeden litr červeného vína spolu s pomerančovou kůrou, hřebíčkem, celou skořicí, jalovcem a celým černým pepřem. Víno vaříme až se jeho objem zmenší asi na desetinu. Poté přidáme 3 kostky cukru a ještě chvíli vaříme. Na závěr přidáme máslo, sůl, pepř a vše dobře rozšleháme. Lososové filety osolíme, opepříme a lehce poprášíme moukou. Do zahřátého olivového oleje na pánvi přidáme oříšek másla a lososa po obou stranách zvolna osmahneme. Servírujeme dušené zelí do středu talíře, lososa položíme navrch. Okolo nazdobíme omáčkou z červeného vína a lososa ještě zakápneme olivovým olejem a citrónovou šťávou.
Autor
Jindřiška