Tvarohový koláč
Suroviny
Těsto: 300g polohrubé mouky, 150g másla, 80g cukru, 1 vejce, špetka soli
Náplň: 6 vajec, 250g cukru, 500g tvarohu, 125g kysané smetany, špetka soli, 1 chemicky neošetřený citrón, 50g solamylu, 80g rozinek, 100g másla, tuk na vymaštění, moučkový cukr
Postup
Z mouky, měkkého másla, cukru, vejce a špetky soli vypracujeme těsto, z kterého utvoříme bochánek, zabalíme do fólie a chladíme 60 minut. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem do napěněného krému, vmícháme tvaroh, zakysanou smetanu a sůl. Citrón důkladně umyjeme v horké vodě a kůru nastrouháme. Šťávu vymačkáme. Šťávu, kůru a solamyl vmícháme do tvarohového krému. Přidáme rozinky a tekuté máslo. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme jej do tvarohu. Vymastíme formu na pečení a vložíme na ni vyválený plát křehkého těsta. Naneseme tvarohovou náplň. Pečeme zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 220 stupňů. Koláč vyjmeme z trouby a necháme 10 minut stát. Znovu jej vložíme do trouby a dopékáme dalších 10 minut. Vyjmeme jej, necháme vychladnout a pocukrujeme.
Autor
Jindřiška