Treska s rozinkovou rýží
Suroviny
filety z tresky, rýže, rozinky, cibule, bílé víno, citrón, smetana ke šlehání, vejce, solené burské oříšky, máslo, bobkový list, jalovec, bílý pepř, sůl
Postup
Do vařící osolené vody vsypeme rýži a přibližně 20 minut vaříme. Asi pět minut před dokončením do rýže přidáme oprané a okapané rozinky. V kastrolu svaříme dohromady víno, trochu vody, sůl, čtvrtky oloupané cibule, bobkový list a jalovec. Do vzniklé marinády vložíme filé z tresky a asi deset minut při velmi nízké teplotě vaříme. Pak filé vyjmeme a udržujeme ho až do podávání na stole dostatečně teplé. Marinádu sítem přecedíme. Smícháme se smetanou a necháme ji při vysoké teplotě asi 5 minut povařit. Odstavíme z ohně a do této omáčky, kterou již dál nevaříme vmícháme vaječné žloutky. Osolíme a podle chuti opepříme. Burské oříšky nasekáme nadrobno a vmícháme je do omáčky. Slijeme rýži a v horkém másle ji několikrát obrátíme. Tresčí filé podáváme s omáčkou a s rozinkovou rýží, zdobené kolečky citrónu.
Autor
Jindřiška