Tresčí filé v rýžovém obalu
Suroviny
filé z tresky, rýže, citrón, vejce, pórek, máslo, hladká mouka, sladká paprika, bílé víno, mléko, sýr gouda, sladká mletá paprika, kopr, muškátový oříšek, bílý pepř, sůl
Postup
Rýži vsypeme do vroucí osolené vody. Vaříme zhruba 20 minut a občas zamícháme, aby se nám nepřipálila. Tresčí filé opláchneme, osušíme, zakápneme citrónovou šťávou a nechám v ní chvilku rozležet. Potom očistíme pórek a nakrájíme ho na silnější kolečka. Zahřejeme hrudku másla a pokrájený pórek na něm osmahneme. Osolíme, opepříme, podlijeme trochou horké vody a pórek ještě asi 5-8 minut dusíme. Filé okořeníme solí a mletou sladkou paprikou. Do zchladlé rýže vmícháme vejce. Nejprve filé obalíme v hladké mouce a potom ve směsi rýže s vejcem. Rýžovou hmotu na filé trochu přitlačíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a obalené filé na něm po každé straně 3-4 minuty dozlatova opékáme. V kastrůlku zahřejeme zbytek másla a zpěníme na něm hladkou mouku. Podlijeme ji mlékem a bílým vínem. Za stálého míchání přivedeme do varu. Nahrubo nastrouháme sýr, přidáme jej do omáčky a mícháme tak dlouho, dokud se neroztaví. Kopr opereme, jemně posekáme a rovněž přidáme do omáčky. Na talíře upravíme rybu a pórek, přelijeme omáčkou a zdobíme kolečkem citrónu a snítkou kopru.
Autor
Jindřiška