Filé na pórku
Suroviny
rybí filé, pórek, citrón, hladká mouka, zeleninový vývar, smetana ke šlehání, jemná hořčice, olej, hrubě mletý pepř, bílý pepř, sůl
Postup
Rybí filé opláchneme, osušíme a pokapeme citrónovou šťávou. Potom necháme na chladném místě asi 15 minut odležet. V kastrolu zahřejeme olej, přidáme hladkou mouku a necháme lehce zrůžovět. Podlijeme studenou vodou a smetanou. Za stálého míchání povaříme při mírné teplotě asi pět minut. Omáčku dochutíme hořčicí, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Udržujeme ji stále teplou. Mezitím očistíme a podélně rozpůlíme pórek a nakrájíme ho na 5cm dlouhé kousky. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Jednotlivé kusy ryby osolíme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpálíme olej a filé na něm zvolna 10 minut dozlatova opékáme. Vařený pórek scedíme a necháme okapat. Na každý talíř dáme porci opečené ryby s trochou pikantní omáčky a dokola obložíme vařeným pórkem. Filé posypeme hrubě mletým pepřem.
Autor
Jindřiška