Rozmarýnový chléb
Suroviny
kostka droždí, 500g mouky (polohrubá a hladká, 1:1), 2 lžičky soli, 6 lžic olivového oleje, 50g černých oliv, snítka čerstvého rozmarýnu, 350m vlažné vody, cukr
Postup
Droždí rozdrobíme do misky, přidáme špetku cukru a mícháme, až je tekuté. Zalijeme 100ml vlažné vody, opět rozmícháme a necháme asi 10 minut stát, dokud směs nezpění. Odváženou mouku nasypeme do mísy kuchyňského robotu, osolíme (trochu soli si necháme na posypání), přidáme 2 lžíce olivového oleje, připravené droždí a dalších 250 ml vlažné vody. Necháme zpracovávat hnětací metlou po dobu 2-3 minut, dokud není těsto pěkně vláčné. Těsto přemístíme do vymaštěné mísy, zakryjeme polyetylenovou fólií a utěrkou, necháme 45 minut kynout. Těsto za tu dobu zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto uprostřed propíchneme prstem, abychom usnadnili ucházení utvořeného vzduchu. Vyválíme na pomoučeném vále, nakonec přidáme olivy a obrané lístky čerstvého rozmarýnu. Vytvarujeme do olejem vymaštěného pekáčku s vyšším okrajem. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě hodinu kynout. Troubu předehřejeme na 180°C. Chléb prstem na několika místech propíchneme, posypeme solí a pokapeme zlehka olivovým olejem. Pečeme 25 až 30 minut do světlehněda.
Autor
Jindřiška