Tvarohový dort Espresso
Suroviny
40g másla, 300g mletých lískových oříšků, 240g cukru, 6 polévkových lžic hotového capuccina, 400g smetanového čerstvého sýra typu Cottage, 1 balení pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 4 vejce, 250g tvaroh, 100g smetany ke šlehání, několi kávových zrnek na ozdobu
Postup
Tuk rozpustíme a zchladíme, 250g lískových oříšků, 40g cukru, 2 polévkové lžíce capuccina a tekutý tuk důkladně prohněteme. Formu vymažeme tukem. Ořechovou hmotu rozetřeme po dně formy, pořádně ji přimáčkneme ke dnu a k okrajům. Necháme 30 minut odpočívat v chladu. Tvaroh s čerstvým sýrem vymícháme dohladka. Zbývající cukr, pudinkový prášek, vejce a capuccino vmícháme do tvarohu. Hmotu rozetřeme na ořechový korpus. Pečeme v předem vyhřáté troubě po dobu asi 35-40 minut. Zbývající ořechy nasypeme na horní koláč a necháme vychladnout. Smetanu ušleháme a naplníme jí zdobící sáček. Šlehačkou a kávovými zrny dort ozdobíme.
Autor
Jindřiška