Schovaný koláč
Suroviny
300g hladké mouky, 80g pískového cukru, 120g másla, vejce, 10 lžic mléka, prášek do pečiva, jablka, ořechy, moučkový cukr s vanilkou, strouhanka, skořice, cukr
Postup
Mouku smícháme s práškem do pečiva a s cukrem, rozkrájíme máslo. Vyklepneme žloutek a přilijeme mléko. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, a dáme ho do chladničky asi na jednu hodinu odpočinout. Pekáč dobře vymastíme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu vyválíme na rozměr pekáče a pak ji do něj přeneseme. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a přeneseme na těsto v pekáči. Posypeme posekanými ořechy, cukrem a skořicí. Přikryjeme druhým dílem těsta, které jsme si také vyváleli na pomoučeném vále. Povrch důkladně potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi půl hodiny. Před podáváním koláč důkladně pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou.
Autor
Jindřiška