Banánový koláč
Suroviny
125g změklého másla, 100g moučkového cukru, vejce, 150g hladké mouky, 2 lžíce mléka, lžička jedlé sody, lžička prášku do pečiva, zralé banány, lžička vanilkového cukru, špetka soli, hrst nasekaných ořechů nebo mandlí
Postup
V mixéru smícháme máslo a cukr, přidáme vejce a sodu rozpuštěnou ve dvou lžících mléka. Poté vidličkou rozmačkáme banány, smícháme ihned s těstem, aby nezhnědly, a nakonec vmícháme další ingredience. Pečeme ve vymazaném menším pekáčku ve vyhřáté troubě při 180°C zhruba 30 minut. Zda je koláč hotový, poznáme tak, že zkusíme zapíchnout do těsta párátko nebo špejli. Po vytáhnutí se na ni nesmí lepit ani drobeček. Koláč podáváme studený nejlépe druhý den.
Autor
Jindřiška