Meruňkový koláč s karamelem
Suroviny
4 vejce, 150g pískového cukru, 125g polohrubé mouky, 125g škrobové moučky, 1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku, moučkový cukr, citrónová šťáva, čerstvé meruňky, vanilkový pudink, čerstvé maliny, zakysaná smetana, čerstvá meduňka, sůl
Postup
Ze čtyř žloutků, cukru a čtyř lžic horké vody utřeme krém. Troubu předehřejeme na 180°C. Z vaječných bílků a soli ušleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s kypřícím práškem a škrobovou moučkou, sníh a moučnou směs vmícháme do lehkého krému. Těstem naplníme formu a pečeme 20-30 minut. Hotový korpus vyklopíme na mřížku a necháme trochu vychladnout. Z cukru, citrónové šťávy a lžíce teplé vody za stálého míchání připravíme hustý karamelový sirup. Sejmeme ho z ohně a chladíme, dokud nezačne vráskovatět. Lžičkou postříkáme karamelovou směsí koláč. Meruňky rozpůlíme, odpeckujeme a oloupeme. Na dortový korpus rozetřeme pudink a poklademe jej půlkami meruněk. Mezi meruňky rozdělíme přebrané, omyté a okapané maliny. Podáváme se zakysanou smetanou a zdobené lístky čerstvé meduňky.
Autor
Jindřiška