Dort s čokoládovou pěnou
Suroviny
6 vajec, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 190g cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 160g oloupaných mandlí, 1 konzerva meruněk(850ml), 200g hořké čokolády, 5 plátků bílé želatiny, 150g mléčné čokolády, 350g smetany na šlehání, 3 lžíce meruňkového likéru, 40-50dkg zakysané smetany, asi 60g mandlí nakrájených na plátky
Postup
Z bílku ze dvou vajec ušleháme tuhý sníh. Přidáme sůl, vanilkový cukr a 150g cukru. Přimícháme citrónovou šťávu a mleté mandle. Dáme do lehce vymazané dortové formy. Pečeme v předehřáté formě asi 40 minut Necháme zchladnou. Meruňky necháme okapat. Rozlámeme 50g hořké čokolády a rozpustíme ji. Na to rozložíme meruňky. Korpus položíme na kruhové dno dortové formy. Namočíme želatinu, všechnu čokoládu rozpustíme. Oddělíme žloutky od bílků u zbylých vajec. Z bílků ušleháme tuhý sníh, ušleháme šlehačku. Všech 6 žloutků a zbývající cukr vyšleháme do pěny. Vymačkáme želatinu, rozpustíme ji a smícháme s meruňkovým likérem. Do žloutkové pěny přidáme nejdříve želatinu, potom rozpuštěnou čokoládu, pak opatrně přimícháme šlehačku a sníh. Vzniklou čokoládovou pěnu (až na 4-5 lžic) postavíme do chladu. Když pěna začne želírovat, rozetřeme ji na meruňky. Na vrch dáme zakysanou smetanu, nepravidelně, jako kdybychom dělali kaňky. Pak lžící jemně uděláme ozdobné vlnky, postavíme na 1-2 hodiny do chladu. Mandlové plátky lehce opražíme na oleji. Okraje dortu potřeme zbylou pěnou a posypeme opraženými mandlemi. Znovu dáme ztuhnout na 2-3 hodiny do chladu.
Autor
Jindřiška