Vinná bábovka
Suroviny
125g másla, 300g cukru, 7 vajec, 200g polohrubé mouky, 150ml polosuchého bílého vína, citrón, 2 lžičky prášku do pečiva, máslo na vymazání formy, moučkový cukr
Postup
Utřeme máslo s cukrem. Přidáme vaječné žloutky a šlehačem mícháme, dokud nevznikne krémovitá hmota. Přidáme strouhanou citrónovou kůru, mouku a prášek do pečiva. Vše vymícháme do hladkého těsta. Vaječné bílky ušleháme do pěny a tu jemně vmícháme do těsta. Bábovkovou formu důkladně vymažeme máslem a naplníme těstem. Troubu předehřejeme na 180°C a bábovku pečeme asi jednu hodinu. Bábovku pak vyndáme z trouby a necháme chvíli chladnout. Ještě teplou ji vyklopíme na talíř. Mírně zahřejeme bílé víno a pak pomocí lžíce poléváme bábovku, aby se víno stačilo dobře vsáknout. Necháme minimálně hodinu odstát. Krátce před servírováním posypeme moučkovým cukrem.
Autor
Jindřiška