Dalmácká paštičáda
Suroviny
hovězí maso zadní, slanina, celer, vepřové sádlo, červené víno, vinný ocet, rajčatový protlak, česnek, cibule, hřebíček, sůl, pepř, cukr,muškátový oříšek, vývar nebo voda, strouhanka, těsto na bramborové knedlíky v prášku
Postup
Hovězí maso prošpikujeme slaninou a zabodáme do něj hřebíčky. Obložíme na plátky pokrájeným česnekem a naložíme jej přes noc do vinného octa. Druhý den vyjmeme hřebíčky z masa, které osušíme, osolíme, opepříme a postrouháme na něj muškátový oříšek. Zahřejeme sádlo na kterém lehce osmahneme celé maso, přidáme nakrájenou cibuli a celer. Podlijeme vývarem s červeným vínem a rajským protlakem a vaříme na mírném ohni 3-4 hodiny. Maso vyjmeme a omáčku podle potřeby zahustíme jíškou vytvořenou ze sádla a strouhanky. Omáčku dochutíme ještě troškou rajského protlaku a špetkou cukru podle potřeby. Nakrájené maso dáme do omáčky ještě prohřát. Podáváme s Dalmátckými bramborovými noky, které získáme z těsta na bramborové knedlíky v prášku do kterého jsme přidali nastrouhaný muškátový oříšek.
Autor
Jindřiška