Cornflakesový dort s meruňkami a jogurtem
Suroviny
75g mléčné polevy, 125g másla, 165g cornflakes s oříšky, 11 plátků želatiny, 1 konzerva (850ml) meruňkových půlek, 500g plnotučného jogurtu, 2 balíčky vanilkového cukru, 75g cukru, šťáva z 1 citrónu, 500 g smetany na šlehání, snítky z meduňky na ozdobu
Postup
Polevu nahrubo nasekáme a rozehřejeme při mírné teplotě ve vodní lázni, také máslo rozehřejeme v hrnci při mírné teplotě.
150g cornflakesů rozdrobíme. Smícháme s tekutou polevou a máslem. Hmotu dáme do dortové formy vymazané a přimáčkneme. Postavíme do chladu. Želatinu namočíme do dostatečného množství studené vody. Meruňky necháme okapat, smícháme jogurt, vanilkový cukr, cukr a šťávu z citrónu. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a promícháme se 3 lžícemi jogurtové hmoty, pak vmícháme do zbylé jogurtové hmoty, postavíme asi na 10 minut do chladu, dokud nezačne želírovat.
Mezitím ušleháme tuhou šlehačku a přidáme ji opatrně do jogurtové hmoty. Na korpus rozetřeme asi 1/4l krému. Na něj rozložíme půlky meruněk (2 si odložíme stranou) a rozetřeme zbylý krém. Dort necháme 3-4 hodiny ztuhnout v chladu. Vyndáme z dortového kruhu, zbylé meruňky nakrájíme na dílky a poklademe na vršek dortu. Podle chuti ozdobíme zbývajícími cornflakesy a také meduňkou.
Autor
Jindřiška