Hovězí s bazalkovým krémem
Suroviny
hovězí zadní, brambory, máslo, smetana ke šlehání, čerstvá bazalka, masový vývar, olivový olej, červené víno, mladé špenátové listy, citrón, sůl
Postup
Ve slané vodě uvařené brambory osušíme a rozmačkáme s máslem. V malém kastrůlku přivedeme k varu smetanu ke šlehání a přidáme bazalkové lístky. Přelijeme do mixéru, přidáme sůl a najemno rozmixujeme. Do směsi pak postupně zamícháváme rozmačkané vařené brambory. Plátky hovězího masa pokapeme olivovým olejem a jemně ho do masa zatlačíme. Takto připravené plátky necháme na chladném místě chvíli odpočinout. Plátky opečeme na pánvi s rozpáleným olivovým olejem z obou stran dohněda. Podlijeme vývarem, lehce osolíme a dusíme dokud není maso křehké. Pak maso vyjmeme a necháme na teplém místě. Červené víno nalijeme do pánve s vysmaženou šťávou a mírným varem necháme omáčku zhoustnout. Dochutíme citrónovou šťávou. Hovězí plátky podáváme s bramborovým krémem, přelité omáčkou z vína a zdobené lístky čerstvého špenátu.
Autor
Jindřiška