Pomerančový dort
Suroviny
250g cukrářských piškotů, 150g másla, 700ml pomerančového džusu, 90g škrobu, 5 lžic citrónové šťávy, 2 balíčky vanilkového cukru, 225g cukru, 5 žloutků, 30g sněhových pusinek, snítky z meduňky a dílky pomeranče na ozdobu
Postup
Piškoty rozdrobíme, rozpustíme 125g másla a smícháme s piškoty. Na dno dortové formy dáme pečící papír a nasadíme dortový kruh. Piškotové těsto dáme do formy a přitlačíme, asi na hodinu postavíme do chladu. Smícháme 100ml pomerančového džusu a škrob, zbylý džus, citrónovou šťávu, vanilkový cukr a zbývající tuk povaříme. Přidáme směs se škrobem a ještě jednou povaříme. Na mírném ohni necháme za stálého míchání 4 minuty bobtnat. Rozšleháme žloutky. Hrnec sundáme z plotýnky a vmícháme žloutky. Hmotu rovnoměrně rozprostřeme na korpus a postavíme do chladu na 4 hodiny.
Dort vyndáme z formy, 2/3 pusinek nahrubo rozdrobíme. Celými i rozdrobenými pusinkami ozdobíme dort. Nakonec můžeme přidat snítky meduňky a dílky pomeranče.
Autor
Jindřiška