Dvouposchoďový švestkový dort se šlehačkou a slivovicí
Suroviny
5 vajec, 160g cukru, 75g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu, 3 plátky bílé želatiny, 2 lžíce slivovice, 450g smetany na šlehání, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 švestkové kompoty (po 720 ml) bez pecek, 2 balíčky červené dortové polevy, 1/4l červeného rybízového džusu, 50g červeného želé, 1-2 lžičky moučkového cukru
Postup
Z bílků a 3 lžic vody ušleháme tuhý sníh, postupně přisypeme 100g cukru. Po jednom přimícháme žloutky, smícháme sypké složky: mouku, škrob a prášek do pečiva a prosijeme je do sněhu. Hmotu nalijeme do dortové formy, které je vymazaná jen na dně a uhladíme. Pečeme v předehřáté formě 25-30 minut. Necháme zchladnout, želatinu namočíme. Z piškotového korpusu odřízneme vrchní třetinu a rozkrájíme ji na 16 kousků. Spodní část korpusu položíme do dortového kruhu. Želatinu, vymačkáme, rozpustíme a smícháme se slivovicí. Ušleháme 250g smetany s 1 lžící cukru a 1 balíčkem vanilkového cukru, přimícháme želatinu. Šlehačku rozetřeme na spodní část dortu. Švestky necháme okapat a poklademe jimi vrstvu šlehačky. Smícháme dortovou polevu se zbylým cukrem a rozmícháme 1/4l studené vody s nektarem, povaříme. Asi na 2 minuty odstavíme. Polevou přelijeme švestky. Dort necháme stát 4 hodiny v chladu. Rozehřejeme želé a dáme ho do mikrotenového sáčku, odstřihneme růžek, ozdobíme jím kousky nakrájené z vrchní třetiny korpusu. Necháme ztuhnout, posypeme moučkovým cukrem. Ušleháme zbylou smetanu s vanilkovým cukrem. Ozdobíme šlehačkou a navrch položíme připravené kousky se želé.
Autor
Jindřiška