Sekaná s bylinkami
Suroviny
mleté hovězí maso, žemle, cibule, vejce, pikantní hořčice, sýr gouda, čerstvý kopr, čerstvá pažitka, čerstvá petrželka, máslo, hladká mouka, smetana ke šlehání, olej, mletá sladká paprika, bílý pepř, sůl
Postup
Do studené vody namočíme žemli. Oloupeme cibuli a jemně ji nasekáme. Do mísy dáme mleté maso, vejce, posekanou cibuli, hořčici, pepř, mletou papriku a sůl. Přidáme vymačkanou žemli a vše důkladně prohněteme. Na hrubším struhadle ustrouháme tvrdý sýr. Pažitku, petrželku a kopr omyjeme, osušíme a jemně posekáme. Na olejem potřený alobal rozetřeme masovou hmotu do tvaru obdélníka. Posypeme ji strouhaným sýrem a pak sekanými bylinkami. Pomocí alobalu opatrně stočíme maso do tvaru rolády a vložíme do olejem vymaštěného pekáčku. Sekanou dáme asi na jednu hodinu do středně vyhřáté trouby. Výpek pak přelijeme do kastrůlku a rozředíme horkou vodou. Z másla a hladké mouky si vytvoříme světlou jíšku, kterou za stálého míchání přidáme do omáčky. Omáčku krátce povaříme, přilijeme smetanu a dochutíme solí a pepřem. Hotovou sekanou nakrájíme na plátky a upravíme na mísu. Omáčku podáváme zvlášť. Jako příloha se výborně hodí pečené brambory nebo bramborová kaše.
Autor
Jindřiška