Masové kuličky ve smetanové omáčce
Suroviny
mleté hovězí maso, vejce, rostlinný tuk, česnek, cibule, čerstvá petrželka, hladká mouka, mléko, smetana ke šlehání, kečup, cukr, sladká mletá paprika, pepř, sůl
Postup
Česnek a cibuli oloupeme a velmi jemně pokrájíme. Petrželku opláchneme, osušíme a jemně usekáme. Mleté maso uhněteme dohromady s pokrájeným česnekem, cibulí, přidáme vajíčko a polovinu sekané petrželky. Masovou směs dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou. Důkladně promícháme a tvoříme stejnoměrné kuličky. Uvedeme do varu větší množství osolené vody a v něm masové kuličky vaříme při mírné teplotě asi 15 minut. V kastrolu zahřejeme rostlinný tuk a necháme na něm zpěnit mouku, kterou pak za stálého míchání rozředíme mlékem a smetanou. Do takto vzniklé omáčky vmícháme trochu kečupu a mletou sladkou papriku. Omáčku při mírné teplotě asi pět minut povaříme a dochutíme pepřem, solí a cukrem. Uvařené masové knedlíčky necháme okapat a pak je vložíme do omáčky. Promícháme, posypeme sekanou petrželkou a můžeme podávat.
Autor
Jindřiška