Hovězí pečeně s olivami a sherry
Suroviny
hovězí zadní, cibule, máslo, anglická slanina, paprikou plněné olivy, suché sherry, červená paprika, zeleninový vývar, smetana ke šlehání, hladká mouka, čerstvý tymián, čerstvě mletý černý pepř, sůl
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pekáči rozehřejeme přeškvařené máslo a hovězí maso na něm po všech stranách opečeme. Přidáme pokrájenou cibuli a krátce podusíme. Maso osolíme, opepříme a obložíme asi polovinou anglické slaniny. Podlijeme trochou vody a v předehřáté troubě pečeme asi dvě hodiny. Olivy scedíme, necháme okapat a jemně je usekáme. Zhruba v polovině pečení přidáme k masu olivy, sherry a je-li nutno také trochu vody. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky a vypečeme ji na rozpálené pánvi. Slaninu vyjmeme a na zbylém tuku osmahneme nakrájenou papriku. Přisypeme posekané lístky tymiánu, podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme na mírném plameni asi deset minut. Osolíme, opepříme a posypeme praženou slaninou. Maso vyndáme z pekáče a udržujeme ho teplé. Výpek přecedíme a zředíme smetanou. Necháme přejít varem a zahustíme jíškou z mouky a másla. Znovu krátce povaříme. Ochutíme solí, pepřem a zbytkem sherry. Maso nakrájíme a spolu s paprikou dáme na mísu. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. Jako příloha se výborně hodí dušená rýže.
Autor
Jindřiška