Dort s lanýžovým krémem
Suroviny
5 vajec, 260 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 50g mletých mandlí, 50g mouky, 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva, 300g hořké čokolády, 110g másla, 325g smetany na šlehání, 4 žloutky, 3 lžíce silné kávy, 3 lžíce koňaku, 250g marcipánové hmoty, 50g moučkového cukru, moučkový cukr na vyválení, 150g polevy(ne úplně hořké), kakao
Postup
Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Z 5 vajec, 150g cukru, vanilkového cukru a 3 lžic vody utřeme hustý krém.
Smícháme všechny mandle, mouku a prášek do pečiva a přimícháme do krému. Vzniklé těsto nalijeme do formy, uhladíme a v předehřáté troubě pečeme 30-35 minut, pak necháme zchladnout. 200g čokolády nahrubo nasekáme, rozehřejeme 70g másla a 75g smetany, přivedeme pomalu k varu a odstavíme z plotýnky. Přidáme čokoládu a necháme ji rozpustit. Utřeme krém ze žloutků, kávy, koňaku a 70g cukru, přimícháme čokoládovou směs. Postavíme do chladu. Jakmile začne směs tuhnou, ušleháme 175g smetany a smícháme se směsí. Korpus podélně rozpůlíme. Na spodní část rozetřeme 2/3 krému. Zakryjeme horní polovinou dortu, dort potřeme zbylým krémem, necháme asi 2 hodiny v chladu. Dobře uhněteme marcipán a moučkový cukr. Polovinu rozválíme na pruh (asi5 krát 70 cm) z druhé půlky vyválíme kruh. Dort obložíme marcipánem, zbývající čokoládu nasekáme, za stálého míchání rozehřejeme se zbylým cukrem, smetanou a máslem. Počkáme až vše mírně zchladne a vlažné nalijeme na dort. Rozpustíme 100g polevy a rozetřeme ji na pečící plech, necháme ztuhnout. Špachtlí seškrábeme do ruliček. Zbývající čokoládu rozetřeme na listy, necháme ztuhnout a sejmeme z podkladu. Získáme tak lístečky, kterými ozdobíme dort. Na závěr lehce posypeme kakaem.
Autor
Jindřiška