Skotská vejce s uzenou treskou a kari majonézou
Suroviny
uzené filety z tresky, rybí filé, smetana ke šlehání, zakysaná smetana, majonéza, mandlové čatní, vajíčka, citrón, mléko, máslo, strouhanka, hladká mouka, cibule, kari koření, sůl, pepř
Postup
Vejce dáme uvařit natvrdo. Rybí filé dáme do mixéru a mixujeme s větším množstvím soli. Přidáme vaječný bílek, trochu másla, smetanu ke šlehání, citrónovou šťávu a pepř. Mixováním musí vzniknout hustá hmota. Filety z uzené tresky přelijeme vařícím mlékem a necháme vychladnout. Filety vyjmeme a dobře osušíme.Rozdělíme na malé kousky a přidáme do vzniklé hmoty z rozmixovaného rybího filé. Vše dáme do ledničky vychladit. Uvařená vejce obalíme ve hmotě z rybího filé. Postupujeme tak, že na střed potravinářské fólie dáme přiměřené množství hmoty a překryjeme další vrstvou fólie. Mírným tlakem dlaně vytvoříme asi 1cm silnou vrstvu. Horní fólii odstraníme a do středu položíme vařené oloupané vejce. Pomocí spodní fólie vytvoříme tvar vejce. Fólii zatím neodstraňujeme a dáme opět vychladit do ledničky. Ztuhlá vejce zbavíme fólie a obalíme je v klasickém trojobalu z hladké mouky, vajíčka a strouhanky. Tak učiníme dvakrát za sebou. Hotová vejce uložíme opět do chladničky asi na 2-3 hodiny. Na závěr vysmažujeme v rozpáleném oleji 175 - 180°C asi 5-6 minut. Vysmažená vejce necháme chvilku odpočinout a pak je rozkrojíme na půl a podáváme s kari majonézou, kterou si připravíme z jemně nakrájené cibulky dobře orestované na trošce másla. Přidáme polévkovou lžíci kari koření a necháme asi ještě 5 minut na mírném ohni aby pustila šťávu. Po vychladnutí vše přidáme do majonézy smíchané se stejným množstvím zakysané smetany. Dobře zamícháme a přidáme ještě mandlové čatní a citrónovou šťávu.
Autor
Jindřiška