Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Suroviny
žemle, vejce, ztracená vejce, citrón, plátky šunky, máslo, čerstvý estragon, olivový olej, sůl, pepř
Postup
Vaječné žloutky spolu s citrónovou šťávou šleháme v parní lázni až zhoustnou. Za stálého šlehání přidáme rozpuštěné máslo, sůl a pepř. Omáčku lze rozředit citrónovou šťávou spolu s trochou vody. Omáčka musí být tak hustá, aby neodkápla ze lžíce. Do hotové omáčky přidáme nadrobno nakrájené lístky estragonu. Žemle podélně rozřízneme, potřeme máslem a dáme zapéci do trouby. Prohřejeme plátky šunky. Nejlépe tak, že je dáme do misky s trochou vody a překryjeme potravinářskou folii. Takto připravené vložíme na pár minut do mikrovlnné trouby. Podáváme tak, že na opečené půlky žemle dáme plátek prohřáté šunky, teplé ztracené vejce, přelijeme omáčkou a zakápneme olivovým olejem.
Autor
Jindřiška