Čokoládovo-mandarinkový dort
Suroviny
3 vejce, 75g cukru, špetka soli, 60g hladké mouky, 30g škrobu, 1 lžička prášku do pečiva, 2 konzervy mandarinek, 75g mléčné polevy, 3 lžíce bílého rumu, 750 g smetany na šlehání, na ozdobu lístky meduňky a čokoládové lístky
Postup
Z bílků, soli a 3 lžic studené vody ušleháme tuhý sníh. Přidáme jeden balíček vanilkového cukru, posléze i žloutky. Smícháme mouku, škrob a prášek do pečiva, prosijeme do vzniklé hmoty a promícháme. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Těsto nalijeme do formy a uhladíme, pečeme v mírné troubě, pak necháme zchladit. Mandarinky necháme okapat, polevu nahrubo nasekáme a rozpustíme ji v horké vodní lázni, necháme zchladnout. Korpus vyjmeme z formy a vodorovně rozkrojíme. Několik mandarinek si odložíme stranou - na ozdobu. Spodní část dortu pokapeme rumem a poklademe ji hustě mandarinkami. Polovinu smetany ušleháme, přimícháme jeden balíček vanilkového cukru a polovinu rozehřáté polevy. Stejně postupujeme se zbylou smetanou, vanilkovým cukrem a polevou. Asi 1/3 celé čokoládové hmoty rozetřeme na mandarinky, na to položíme druhou polovinu dortu a potřeme zbývající šlehačkou. Povrch dortu zdobíme mandarinkami, které jsme si před tím dali stranou. Můžeme přidat meduňku a čokoládové lístky.
Autor
Jindřiška