Králík na olivách s opečenými bramborami
Suroviny
králík, vinný ocet, česnek, brambory, čerstvá šalvěj, čerstvý rozmarýn, bílé víno, rajčatová passata, černé olivy s peckou, vývar, olej, sůl
Postup
Králíka naporcujeme a dobře omyjeme, nejlépe v octové vodě, necháme okapat a osušíme. Poté maso osolíme a necháme chvilku odležet. Ve velkém pekáčku se silným dnem necháme na rozpáleném oleji zrůžovět na plátky nakrájený česnek, posekanou šalvěj a rozmarýn. Restujeme jen velmi krátkou dobu, aby česnek nezhořkl. Vzápětí přidáme porce králíka a osmažíme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Podlijeme bílým vínem, necháme malou chvilku probublat a přikryjeme pokličkou. Dusíme na velmi mírném ohni asi hodinu. V průběhu dušení podle potřeby podléváme vývarem, ale jen tolik, aby se maso nepřipálilo. Jakmile se začne maso oddělovat od kosti, zahustíme rajčatovou passatou, přidáme olivy a vaříme bez pokličky ještě 15 minut. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na měsíčky a pečlivě osušíme. Na velké pánvi rozpálíme olej a brambory v něm opékáme spolu se snítkou šalvěje a rozmarýnu. Prvních 15 minut přikryté pokličkou a později odkryté, aby vznikla kůrka. Po odkrytí přidáme několik stroužků neloupaného česneku. Občas promícháme. Brambory osolíme až těsně před podáváním, aby kůrka působením soli nezměkla a zůstala stále křupavá.
Autor
Jindřiška