Kachní prsíčka s kořeněnými švestkami
Suroviny
kachní prsa, švestky, červené víno, brandy, celá skořice, hřebíček, badyán, pomeranč, citrón, směs pěti koření, dijónská hořčice, rybízová marmeláda, máslo, bílý pepř, hnědý cukr, rostlinný olej, sůl
Postup
Nejprve si připravíme omáčku. 150ml červeného vína, dvě lžíce brandy, skořici a badyán přivedeme do varu a vaříme asi 10 minut. Přidáme šťávu z poloviny pomeranče a z jeden a půl citrónu a necháme na mírném ohni vyvařit asi na polovinu objemu. Vmícháme směs pěti koření, lžičku dijónské hořčice a rybízovou marmeládu a za stálého míchání necháme ještě pár minut povařit. Omáčku přecedíme a necháme vychladnout. Omáčka se podává vlažná ne horká! Na kachních prsíčkách nařízneme jemně kůži, osolíme a opepříme. Prsíčka prudce osmahneme na pánvi s rozpáleným rostlinným olejem nejdříve kůží dolů. Až je kůže zlatohnědá tak je otočíme. Osmažená prsíčka přendáme na pekáček a do trouby na 5-6 minut podle velikosti. Na pánvi po prsíčkách zatím osmahneme švestky, které jsme zbavili pecek a přepůlili. Smažíme dužinou dolů asi dvě minuty dokud pěkně nezhnědnou. Přidáme máslo a hnědý cukr. Za stálého míchání až začne cukr karamelizovat vlijeme tři až čtyři lžíce vody a švestky na malou chvíli otočíme. Podáváme švestky polité předem připravenou omáčkou a přiložená pečená kachní prsíčka.
Autor
Jindřiška