Krůtí roláda plněná žampióny
Suroviny
krůtí prsa, čerstvé žampióny, anglická slanina, mrkev, petržel, celer, kedlubny, čerstvý kerblík, smetana ke šlehání, solamyl, máslo, bílý pepř, sůl
Postup
Žampióny pečlivě očistíme a opereme, pak je nakrájíme na plátky. Krůtí prsa omyjeme, osušíme a rozřízneme je na velký plát. Potřeme je solí a pepřem. Dáme na ně plátky anglické slaniny, na tu pak rozložíme pokrájené žampióny a znovu osolíme a opepříme. Maso svineme do rolády a pevně ovážeme nití. V předehřáté troubě pečeme asi hodinu a čtvrt. Mezitím si očistíme mrkev, petržel a celer. Zeleninu nakrájíme na větší kousky. Asi 30 minut před dopečením takto připravenou zeleninu přidáme do pekáčku k roládě. Oloupeme a omyjeme kedlubny a nakrájíme je na tenké nudličky. Ty vaříme v malém množství osolené vody asi 15 minut. Opereme a osušíme kerblík. Jednu snítku si dáme stranou na zdobení a z ostatních otrháme lístky. Pečenou roládu vyjmeme z pekáče a udržujeme ji teplou. Výpek rozředíme horkou vodou. Potom jej i se zeleninou přelijeme do většího kastrolu a rozšleháme na pyré. Ve smetaně rozmícháme dohladka solamyl, přidáme do omáčky a za stálého míchání a na mírném ohni přibližně pět minut vaříme. Osolíme a opepříme. Slijeme kedlubny a necháme je důkladně okapat. Na pánvi rozpálíme máslo a vařené kedlubny spolu s lístky kerblíku na něm několikrát obrátíme. Krůtí pečeni nakrájíme na úhledné plátky. Krůtí plátky položíme na předehřátou mísu, k nim přidáme zeleninu a vše ozdobíme kerblíkem s kedlubny. Jako příloha se výborně hodí brambory pečené ve slupce.
Autor
Jindřiška