Krůta s tvarohovou nádivkou
Suroviny
krůtí prsa, mladá mrkev, pórek, netučný tvaroh, pikantní hořčice, vejce, petržel, celer, brambory, rajská jablíčka, čirý vývar, olej, smetana ke šlehání, máslo, hladká mouka, čerstvá petrželka, pepř, sůl
Postup
Mrkev pro přípravu tvarohové nádivky očistíme, omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. Asi 5 minut ji blanšírujeme v osolené vodě a pak necháme důkladně okapat. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Tvaroh utřeme dohladka s hořčicí a vaječným žloutkem. Osolíme a opepříme. Do tvarohu vmícháme mrkev a pórek. Maso pečlivě omyjeme a osušíme. Nařízneme do něj kapsu, kterou naplníme nádivkou. Spíchneme špejlemi a ovážeme nití. Pečeni vložíme do vymaštěného pekáče. Celer, petržel a mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Rozložíme kolem pečeně, podlijeme vodou a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi jednu hodinu. Pro přípravu zeleninové směsi si oloupeme brambory, každý přepůlíme a dáme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 20 minut. Zbytek pórku očistíme, opereme a nakrájíme na silnější kolečka. Očištěná a omytá rajská jablíčka nakrájíme na čtvrtky. Krátce před podáváním pokrmu si v pánvi rozehřejeme olej a pórek na něm opečeme. Podlijeme vývarem a dusíme asi pět minut. Přidáme pokrájená rajská jablíčka, osolíme a opepříme. Pak vmícháme předem uvařené a okapané brambory. Krůtí pečeni vyjmeme z pekáče a udržujeme ji teplou. Výpek přecedíme, přidáme smetanu a uvedeme do varu. Zahustíme jíškou z mouky a másla a krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem a trochou hořčice. Na mísu upravíme pokrájenou pečeni se zeleninou a přelijeme omáčkou. Zdobíme čerstvou petrželkou.
Autor
Jindřiška