Citrónové kuře na oreganu
Suroviny
kuřecí stehna, citrón, česnek, máslo, čerstvě nasekané oregano, větvička oregana na ozdobu, hořčice, bílé víno, olej, mletý pepř, sůl
Postup
Den předem omyjeme kuřecí stehna, lehce osolíme a pokapeme šťávou z půlky citrónu. Uložíme do chladna. Druhý den nejdříve předehřejeme troubu na nejvyšší stupeň. Změklé máslo promícháme s prolisovaným česnekem, nadrobno nasekaným čerstvým oreganem, hořčicí, solí a pepřem. Odhrneme kůži z kuřecích stehýnek a pomažeme maso bylinkovým máslem. Kůži potom opět přihrneme. Tento trik způsobí, že je kůžička později neodolatelně křupavá. Stehýnka a osminky citrónu položíme do připraveného pekáčku a na oleji pečeme v troubě asi 10 minut. Pak podlijeme vínem a v průběhu pečení podle potřeby vodou. Před vytažením z trouby můžeme dát ke kuřecím stehýnkům opéci i kousky zeleniny, s nimiž je budeme podávat (kousky fenyklu, cuketa nebo jarní cibulky). Před podávání ještě ozdobíme snítkou čerstvého oregana a osminkou citrónu.
Autor
Jindřiška