Rozmarýnové kuře na víně
Suroviny
větší kuře, čerstvý rozmarýn, česnek, olej, citrón, černé olivy, šalotka, cuketa, červené feferonky, chilli papričky, bílé víno, čirý vývar, bobkový list, bílý pepř, sůl
Postup
Oloupeme a jemně rozetřeme česnek. Opláchneme rozmarýn, trochu necháme na zdobení, z ostatních snítek stáhneme jehličí a usekáme je. Usekaný rozmarýn smícháme s olejem, česnekem a citrónovou šťávou. Kuře omyjeme a osušíme. Svrchu i zevnitř je osolíme a opepříme. Celé kuře pečlivě potřeme rozmarýnovým olejem. Pekáč vypláchneme studenou vodou a kuře do něj vložíme hrudí dolů. V předehřáté troubě pečeme asi jednu hodinu. Zhruba po 20 minutách pečení kuře otočíme. Mezitím oloupeme šalotku. Cukety očistíme, opláchneme, podélně rozčtvrtíme a nakrájíme na hranolky. Citrón nakrájíme na tenké plátky a spolu s připravenou zeleninou, bobkovým listem, feferonkami, chilli papričkami a černými olivami rozložíme kolem kuřete v pekáčku. Můžeme přidat také ještě další posekaný rozmarýn. Společně dopékáme. Asi 10 minut před dokončením přilijeme do pekáčku bílé víno a trochu horkého vývaru. Hotové pečené kuře obložené zeleninou podáváme ozdobené plátky citrónu a snítkou rozmarýnu. Jako příloha se hodí jemná bramborová kaše.
Autor
Jindřiška