Pikantní zelné závitky
Suroviny
mleté maso, hlávkové zelí, kysané zelí, dlouhozrnná rýže, cibule, rajčatový protlak, zelené papriky, anglická slanina, máslo, sušený tymián, mletá sladká paprika, mletý černý pepř, sůl
Postup
Hlávkové zelí omyjeme a vyřízneme košťál. Zelí ponoříme do vroucí vody, 2-3 minuty blanšírujeme a vyjmeme. Potom vybereme nejlepší a největší listy. Zbytek zelí použijeme jinak. Žebra listů naplocho seřízneme. Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Do malého množství osolené vroucí vody vsypeme rýži, 5 minut povaříme a scedíme. Uhněteme dohromady mleté maso, studenou předvařenou rýži, tymián a část pokrájené cibule. Okořeníme solí, pepřem a mletou paprikou. Rozdělíme směs na připravené zelné listy. Závitky svineme a převážeme silnější nití. V kastrole zahřejeme přeškvařené máslo a podusíme na něm zbytek pokrájené cibule. Kysané zelí vymačkáme, necháme důkladně okapat, přidáme k cibuli a znovu krátce na mírném ohni podusíme. Rajský protlak smícháme s troškou vody, vlijeme do zelí a 5 minut povaříme. Papriku očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Potom větší část zelí s rajským protlakem dáme stranou. Na zbytek zelí v kastrolu položíme zelné závitky, které pokryjeme odloženým kyselým zelím a kostičkami paprik. Poklademe plátky anglické slaniny. V předehřáté troubě pečeme asi hodinu a půl.
Autor
Jindřiška