Fazole v rajčatové omáčce
Suroviny
250g namočených bílých fazolí, 2 lžičky slunečnicového oleje, 1 velká nakrájená cibule, 1 utřený stroužek česneku, 2 nastrouhané středně velké mrkve, 1 nastrouhané jablko, 400g nakrájených rajčat (z konzervy), 2 lžíci rajčatového protlaku, 1 lžička sladké papriky, špetka chilli koření, 1 bobkový list, 1 lžíce sojové omáčky, 75ml vody
Postup
Fazole scedíme, zalejeme je čerstvou vodou, přivedeme do varu a prudce vaříme 10 minut. Plamen stáhneme, nádobu přikryjeme a 40 minut mírně vaříme. Uvařené fazole scedíme a odložíme stranou. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm 5 minut mírně smažíme česnek a cibuli. Přidáme fazole a 2-3 minuty dusíme. Přidáme mrkev, jablko, rajčata, rajčatový protlak, papriku, chilli koření, bobkový list, sojovou omáčku a jablečnou šťávu nebo med. Přivedeme do varu, přikryjeme a mírně vaříme 30-40 minut. Jestliže je směs příliš suchá, přidáme trochu vody. Vyndáme bobkový list, dochutíme a horké podáváme.
Autor
Jindřiška