Špenátová krémová polévka
Suroviny
mražený špenát, cibule, máslo, zeleninový vývar, smetana ke šlehání, bílé víno, vejce, šunka, čerstvá bazalka, muškátový oříšek, bílý pepř, sůl
Postup
V hrnci rozehřejeme máslo a jemně pokrájenou cibuli v něm osmahneme. Přidáme mražený špenát a při střední teplotě ho necháme za stálého míchání rozmrznout a prohřát. Přilijeme zeleninový vývar, část smetany a víno. Vše necháme přibližně pět minut povařit. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a překrojíme napůl. Polévku rozšleháme na pyré, osolíme, opepříme a přidáme strouhaný muškátový oříšek. Zbylou smetanu ušleháme dotuha a opatrně vmícháme do polévky. Šunku nakrájíme na tenké proužky. Polévku podáváme teplou, do každého talíře přidáme dvě půlky vařeného vejce, několik proužků šunky a ozdobíme snítkou čerstvé bazalky.
Autor
Jindřiška