Bílá žampiónová polévka
Suroviny
čerstvé žampióny, brambory, jarní cibulky, máslo, hladká mouka, zeleninový vývar, smetana, polévkové koření, kmín, bílý pepř, sůl
Postup
Žampióny důkladně očistíme, omyjeme a nakrájíme na slabší plátky. Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Očištěnou jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Bílou a zelenou část zvlášť. V hrnci rozehřejeme máslo a lehce na něm osmahneme bílou část cibulky. Přidáme připravené žampióny a všechno důkladně orestujeme. Nakonec přisypeme hladkou mouku, kterou opražíme dorůžova. Zalijeme vývarem a přidáme nakrájené brambory s kmínem. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Polévku dochutíme solí, pepřem a polévkovým kořením. Nakonec zjemníme smetanou, kterou už v polévce jen prohřejeme. Polévku podáváme teplou, zdobenou zelenou částí jarních cibulek.
Autor
Jindřiška