Žampiónový krém
Suroviny
čerstvé žampióny, cibule, citrón, máslo, hladká mouka, zeleninový vývar, smetana ke šlehání, vejce, čerstvá petrželka, bílý pepř, sůl
Postup
Dobře očištěné a omyté žampióny položíme na misku a důkladně je pokapeme citrónovou šťávou, aby netmavly. Dvě menší hlavičky hub si odložíme stranou na zdobení. Oloupeme a jemně nasekáme cibuli. Ve větším hrnci zahřejeme máslo a na něm připravenou cibuli osmahneme. Přidáme žampióny a společně dusíme asi pět minut. Pak směs zaprášíme hladkou moukou, kterou necháme důkladně zpěnit. Vše podlijeme vývarem a na mírném ohni pod pokličkou vaříme doměkka. Potom polévku rozmixujeme na pyré. Smetanu našleháme jenom lehce a za stálého míchání vlijeme do žampiónového krému. Připravíme si rozkvedlané vaječné žloutky, ale do polévky je přidáme až po odstavení z plotýnky. Žampiónový krém ochutíme solí a pepřem. Před podáváním každou porci ozdobíme několika tenkými plátky žampiónu a lístky zelené petrželky.
Autor
Jindřiška